Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις αγροτικές καταστροφές στο Ν. Τρικάλων


Tags |

Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τις βροχοπτώσεις – χαλαζοπτώσεις – πλημμύρες στο Ν. Τρικάλων κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Η συζήτηση της  Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί  για την Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016 .

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις – χαλαζοπτώσεις και οι πλημμύρες που επικράτησαν στο Ν. Τρικάλων από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια της συγκομιδής της παραγωγής τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη είχαν ως αποτέλεσμα την μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή.

Ιδιαίτερα οξυμένο και έντονο είναι το πρόβλημα σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι – καλαμπόκι – καπνό αλλά και σε άλλες καλλιέργειες. Όση παραγωγή δεν πρόλαβε να συλλεχτεί σαπίζει στα χωράφια.

Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών όπου μαζί με τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα, την άγρια φορολογία, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και τα διάφορα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές και ανοιχτές τιμές (πουλάνε και δεν ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν) αλλά και την γενικότερη αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ , καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των αγροτών – παραγωγών.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης αποτελούν οι εκτιμήσεις που αργούν να γίνουν από τον ΕΛΓΑ (αφού η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων στον οργανισμό) αλλά και όταν γίνονται δεν γίνονται δίκαια και δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς ούτε και για όλες τις αιτίες. Πέρα από αυτό ο ΕΛΓΑ συνεχίζει το χαράτσωμα αφού απαιτούνται επιπλέον χρήματα για την υποβολή δήλωσης της ζημιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να καταργηθεί η επιβάρυνση των παραγωγών.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να καλύπτει πλήρως και έγκυρα τις ζημιές και τις καταστροφές στην παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο.

Να παγώσουν οι υποχρεώσεις – οφειλές προς το κράτος – εφορίες – δήμους, Τράπεζες κλπ.

Για να γίνουν όλα τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά – αντιπλημμυρικά έργα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».