Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: Για την εμφάνιση των αγριογούρουνων στο Νομό Τρικάλων


Tags |

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα πυκνώνουν οι εμφανίσεις αγριόχοιρων σε διάφορα χωριά στο Νομό Τρικάλων με αποτέλεσμα την καταστροφή κήπων και περιφράξεων.

Οι αγριόχοιροι εμφανίζονται όλο και πιο πυκνά στα χωριά λόγω αναζήτησης τροφής, που σε περίοδο έλλειψης τροφής οι ομάδες αγριόχοιρων μπορούν και διανύουν εώς και 80 χλμ.

Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Η επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες πατάτας, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια.

Αυτό το θέμα προκύπτει από την καταστροφή του Περιβάλλοντος και των οικότοπων των αγριόχοιρων που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα.

Άμα υπάρξει απότομη μείωση των αγριόχοιρων (από κυνήγι ή λαθροθηρία), θα υπάρξουν και άλλες άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειες τους με τους εξής τρόπους:

  • ● Χρησιμοποιώντας σκυλιά για φύλαξη ή και
  • ● Τοποθετώντας ηλεκτροφόρο σύρμα γύρω από τις καλλιέργειες του, που είναι ακίνδυνο και για τον άνθρωπο αλλά και τους αγριόχοιρους (σκοπό έχει να απομακρύνει τους αγριόχοιρους χωρίς να τους βλάψει αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψει τις καλλιέργειες)

Οι άνθρωποι επενέβησαν στο περιβάλλον καταστρέφοντας το με τις επιπτώσεις ήδη να έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ζητούμε από τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να μην αποφασίσουν το κυνήγι για την απομάκρυνση των αγριόχοιρων αλλά να προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους (όπως αυτούς που αναφέραμε), για μια αρμονική συγκατοίκηση

Για οποιαδήποτε πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο biodiversitygr@gmail.com ή στο κινητό: 6945927483.