Δύο νέα έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 750 χιλ. ευρώ στην ΠΕ Τρικάλων


Tags |

Σε δύο νέα έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού που προσεγγίζει τις 750 χιλιάδες ευρώ προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσονται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τα έργα «Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού υδρεύσεως προς Κρηνίτσα-Παλαιόπυργο» συνολικού προϋπολογισμού 545.310 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Τρικκαίων και «Ύδρευση οικισμού Αετού του Κ.Δ. Παχτουρίου» συνολικού προϋπολογισμού 201.626 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πύλης.

«Πρόκειται για βασικά έργα υποδομής, έργα ζωής κυριολεκτικά, για πολλές οικογένειες στον Παλαιόπυργο και τον Αετό, οι οποίες με την ολοκλήρωσή τους θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικό και επαρκές νερό από τις βρύσες του σπιτιού τους», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Και με τα έργα αυτά αποδεικνύουμε ως αιρετή Περιφέρεια ότι φροντίζουμε να κάνουμε πράξη καθημερινά την κεντρική αρχή μας για βελτίωση της καθημερινότητας κάθε οικογένειας στη Θεσσαλία».

ΤΑ ΕΡΓΑ

Το έργο  «Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού υδρεύσεως προς Κρηνίτσα-Παλαιόπυργο» αφορά στην κατασκευή ενισχυτικού αγωγού ύδρευσης μήκους 4,5 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα μέχρι την  Κρηνίτσα μέσω του οποίου θα παρέχεται ικανοποιητική ποιότητα και ποσότητα ύδατος στην τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου.

Η Τοπική Κοινότητα Παλαιοπύργου υδρεύεται από γεώτρηση που βρίσκεται στην κοινότητα Ζηλευτής και ενισχυτικά συνδέεται με το δίκτυο των Τρικάλων με αγωγό που διέρχεται από τον ενδιάμεσο οικισμό της Κρηνίτσας. Η γεώτρηση κατά τον τελευταίο χρόνο παρέχει νερό ακατάλληλο προς πόση λόγω υπέρβασης της παραμέτρου του Σιδήρου από τις προϋποθέσεις της 2600/2001 ΚΥΑ.  Επειδή ο αγωγός από τα Τρίκαλα προς την Κρηνίτσα είναι μικρής διατομής δεν μπορούν να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου οι ανάγκες του Παλαιοπύργου από το υφιστάμενο δίκτυο, λόγω πολύ χαμηλών πιέσεων.Με την κατασκευή ενισχυτικού δικτύου ύδρευσης  από τα Τρίκαλα μέχρι την  Κρηνίτσα θα παρέχεται ικανοποιητική ποιότητα και ποσότητα ύδατος στην τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου.

Το έργο «Ύδρευση οικισμού Αετού του Κ.Δ. Παχτουρίου» αφορά στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Αετού της Τ.Κ. Παχτουρίου του Δήμου Πύλης. Περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειου αγωγού ύδρευσης, μήκους 3,9 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει την πηγή Ποτιστή (υδρομάστευση) με την υπάρχουσα δεξαμενή του υδραγωγείου του οικισμού.

Στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αετού υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις λόγω :

α) Της παλαιότητας του δικτύου

β) Της επιφανειακότητας του υφιστάμενου δικτύου (εξωτερικός αγωγός και όχι υπόγειος)

γ) Της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς Πηγής – Δεξαμενής και των ισχυρών πιέσεων που αυτή προκαλεί στο δίκτυο λόγω έλλειψης πιεζοθραυστικών φρεατίων (φρεατίων ελέγχου)

γ) Του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής μελέτης που δυσχεραίνει το πρόβλημα, αφού εξ’ αιτίας των απότομων κλίσεων παρατηρούνται πτώσεις πετρών και υλικών που κάνουν τον εξωτερικό αγωγό πιο επιρρεπή σε θραύσεις.

Από συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ότι το δίκτυο κατά τα έτη λειτουργίας του παρουσιάζει αρκετές αστοχίες (θραύσεις αγωγών σε πολλά σημεία), οι οποίες αντιμετωπίζονταν με σημειακές παρεμβάσεις, που το καθιστούσαν όμως όλο και πιο ευάλωτο στην καταπόνηση του καθώς δεν έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα αλλά προσωρινή. Η αναγκαιότητα του έργου προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση για νερό ύδρευσης κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία η σημερινή παροχή δεν καλύπτει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά την περίοδο αιχμής προστριβές μεταξύ των κατοίκων για τη διεκδίκηση του νερού. Επίσης, αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του νερού από διαρροές του δικτύου.