Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε μπει στη διαδικασία να ακολουθήσετε δίαιτες που υποτίθεται ότι απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό, «απότοξινώνοντάς τον»; Δίαιτες μονοφαγικές, όπως για παράδειγμα της λαχανόσουπας ή στερητικές δίαιτες, που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα.
Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς μια τέτοια «μαγική» δίαιτα δεν μπορεί να αναιρέσει τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου.
Η πραγματικότητα
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, όπως προβάλλονται. Γιατί;
Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους.
Συχνά συμπτώματά τους είναι:
- η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα συμπτώματα μας οδηγούν στην υπερφαγία για… «να πάρουμε δύναμη».
- η αυξημένη πιθανότητα αναιμίας, λόγω έλλειψης σιδήρου εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος καθώς
- η έλλειψη βιταμινών Β, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης αμυλούχων τροφών (ψωμί, ρύζι κ.λπ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να επιβραδύνεται και το νευρικό σύστημα να εξασθενεί.
- το θαμπό δέρμα και μαλλιά. Στις περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης μειώνεται η πρόσληψη ελαιόλαδου, άρα και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας και την ανάπλαση της τρίχας.
- η υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών. Σημαντικό μειονέκτημα αυτών των διαιτών είναι ότι το άτομο δεν εκπαιδεύεται σε έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό τρόπο διατροφής. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας αποτοξίνωσης, το άτομο επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες και επανακτά το βάρος που έχασε ή και ακόμα περισσότερο.
Η απώλεια βάρους εάν αυτή τελικά επιτευχθεί δεν είναι συντηρήσιμη, διότι δε βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και συνήθως, παρατηρείται η επανάκτηση του βάρους.
Η λύση
Ο οργανισμός μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα και τους μηχανισμούς που διαθέτει, βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αποτοξίνωσης. Για να βοηθήσουμε, επιπλέον τον οργανισμό μας, η καλύτερη αποτοξίνωση είναι και θα παραμείνει πάντα, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας.
Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής