Απάντηση Πλαβού στην επιστολή Ντούβλη, Προέδρου της Αερολέσχης Πύλης


Με την παρακάτω επιστολή θα ήθελα να γνωστοποιήσω την ακριβής θέση μου, ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού (εν έτη 2011-2012), για την ανάληψη υποχρέωσης της κατασκευής Πεδίου Προσγείωσης για την εξυπηρέτηση του ΑΕΡΟΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ από το Δήμο Πύλης.

Η υπό ίδρυση (τότε) Αερολέσχη Πύλης ζήτησε στην ουσία από την Δήμο να της κατασκευάσει ένα πεδίο απογείωσης-προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών και χώρο για αερομοντελισμό και αλεξιπτωτισμό. Τα πεδία αυτά έχουν την μορφή των αεροδρομίων Β’ κατηγόριας και αδειοδοτούνται-ελέγχονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσω της ΥΠΑ.

Για να αδειοδοτηθεί, όμως, και να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος χρειάζονται στοιχειωδώς:

  • Διάδρομος απογείωσης-προσγείωσης (Α/Γ)-(Π/Γ).Στενή λωρίδα επίπεδης επιφάνειας μήκους κατ ελάχιστο700-900μ και πλάτος 30μ., χωμάτινος ή ασφαλτοστρωμένος, ελεύθερος δένδρων σε ικανή απόσταση.
  • Τροχόδρομος. Επίσης στενή   λωρίδα περίπου παράλληλη του Διαδρόμου Α/Γ  και συνδετήριοι που θα οδηγούν στις δυο άκρες του διαδρόμου  Α/Γ.
  • Θέση στάθμευσης των α/φων. Επίπεδη επιφάνεια με κατάλληλες βάσεις για δέσιμο των α/φων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, που η  χρήση του Αεροδρομίου είναι για σκοπούς γενικής Αεροπορίας (όπως στην περίπτωση αυτή), συνήθως δεν υπάρχει τροχόδρομος αλλά κατευθείαν συνδετήριοι από τον χώρο στάθμευσης α/φων με τις δυο άκρες του Διαδρόμου.

  • Ανεμούρια 1-2.Είναι αυτά τα οποία δείχνουν την διεύθυνση του άνεμου και κατ εκτίμηση και την έντασή του.
  • Διάδρομος αερομοντελιστών. Μια μικρή έκταση ασφαλτοστρωμένη για χρήση μοντέλων.
  • Αίθουσα φορέα διοίκησης
  • Αίθουσα πληροφορικής  εξοπλισμένο με COMPUTERS, FAX,PRINTERS συνδεδεμένο με internet για ενημέρωση ανά πάσα στιγμή:

Μετεωρολογικών συνθηκών γενικά και ειδικά σε επιλεγμένες θέσεις

Κατάστασης ραδιοβοηθημάτων

Ενεργοποιημένων Πεδίων βολής

Ενεργοποιημένων Πεδίων πτήσεων  και

Γενικά πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία μιας πτήσης.                                                    

  • Πύργος ελέγχου. Δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή αυτών των υπερυψωμένων κτηρίων αλλά οπωσδήποτε ένας χώρος που θα τοποθετηθούν ασύρματοι για επαφή με τα α/φη και που θα υποβάλλονται και τα σχέδια πτήσης.

Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρχουν:

o   Αίθουσα ενημέρωση πληρωμάτων

o   Αίθουσες διδασκαλίας

o   Αίθουσες υποδοχής κοινού

o   Υπόστεγο α/φων   κλπ.

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν:

  1. Ασφάλεια του χώρου.
  2. Πυροσβεστική υπηρεσία για κάλυψη κατά τις ώρες που το Αεροδρόμιο θα είναι ανοικτό.
  3. Ασθενοφόρο και γενικά ιατρική κάλυψη.
  4. Φύλαξη καυσίμων και γενικές διαδικασίες ανεφοδιασμού των α/φων.
  5. Προφανώς κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό.
  6. Ασφάλιση των κάθε είδους δραστηριοτήτων που θα προέλθουν συνέπεια της ύπαρξης του αεροδρομίου.

Μετά, βέβαια από την παραπάνω προσωπική μου έρευνα, αν και είναι σίγουρο ότι  θα έχω παραλείψει κάτι, γιατί δεν είμαι και σε θέση να γνωρίζω τα πάντα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τότε οικονομικά δεδομένα του νέου Καλλικράτειου Δ. Πύλης (ανάληψη χρεών της τάξεως περί τα 18.000.000€ από τους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους), πρότεινα ότι ΕΑΝ η Αερολέσχη Πύλης δύναται εμπεριστατωμένα να αναλάβει με ευθύνη της το Κόστος Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πεδίου Προσγείωσης, καθώς και την Υποχρέωση της Ασφάλειας των επισκεπτών, αεροσκαφών και υποδομών, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ δε θα είχα καμία αντίρρηση για τη δημιουργία και λειτουργία του .

Να υπενθυμίσω δε, κε Ντούβλη, ότι

α) όταν το αίτημά σας (23/09/2011, Αριθμ. Πρωτ. 23286) ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Πύλης (Δες εδώ: https://www.dimospylis.gr/content/view/865/1/) δεν υπήρχε καν εγκεκριμένο Καταστατικό Λειτουργίας του Σωματείου σας (!!) (Δες εδώ: https://aeroclub-pilis.blogspot.gr/2011_11_01_archive.html),

β) το Δεκέμβριο του 2011 έγινε αίτημα ως προς το Δήμο μας για οικονομική ενίσχυση του Σωματείου σας (https://www.dimospylis.gr/content/view/948/1/), ενός Σωματείου που εκπροσωπεί ένα «ΑΚΡΙΒΟ ΣΠΟΡ»∙ η οποία και δεν έγινε δεκτή, και

γ) έγινε δεκτή η αίτηση της Αερολέσχης Πύλης (31/05/2012, Δες εδώ: https://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9241%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%98%CE%A7-%CE%9B%CE%9A%CE%98) για τη χρήση του παλιού γηπέδου ποδοσφαίρου Πύλης στη θέση «Λυγαριές» ώστε να το χρησιμοποιήσει ως Μοντελοδρόμιο για τις πτήσεις των ιπτάμενων μοντέλων, με την υποχρέωση να συντηρεί και να διατηρεί καθαρό τον χώρο του γηπέδου καθώς και τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά στο πεδίο προσγείωσης Μυρίνης στην Καρδίτσα είναι μέρος της μελέτης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας και ο προϋπολογισμός του είναι περί τα 650.000€. Εύχομαι πραγματικά να ανταποδώσει τα μέγιστα στο γείτονα νομό και να μην καταντήσει όπως και πολλά τέτοια έργα «βορά» του χρόνου ή των δημοτών, που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τη συντήρηση ενός τέτοιου έργου. Φυσικά είναι νωρίς ακόμα για τέτοια συμπεράσματα…

Τέλος, όσον αφορά στην ιεράρχηση των έργων, και τότε και τώρα, τάσσομαι ΥΠΕΡ της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ των ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΡΓΩΝ, όπως π.χ. το Σκοπευτήριο Φήκης, το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, το Αθλητικό Κέντρο στις «Σκαμνιές», και λοιπών Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Πολιτιστικών Χώρων, όπως π.χ. το Χάνι του Δερβέναγα, η Βλαχόστρατα, κτλ., και εν συνεχεία ΥΠΕΡ της κατασκευής νέων έργων, όπως το Αθλητικό Κέντρο στο ΚΟΡΠ Βροντερού, του Πεδίου Προσγείωσης για την εξυπηρέτηση του ΑΕΡΟΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κτλ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, χωρίς να επιβαρύνουμε με νέους φόρους τους Δημότες μας.

Με εκτίμηση,

Αθ. Πλαβός

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω απάντηση είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και με βάση τα τότε δεδομένα, και σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν εκφράζει ή δεσμεύει την Κίνηση Προβληματισμού Δ. Πύλης.

Προηγούμενο άρθρο Οι αγρότες της Θεσσαλίας τίμησαν το Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Σοβαρός τραυματισμός 39χρονου σε τροχαίο