Ειδήσεις

Χιλιάδες οι αιτήσεις για αρωγή, ξεκίνησαν οι αυτοψίες σε κτίρια


Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές.

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη  αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για το αναπνευστικό και το γαστρεντερολογικό. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευτικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Για το δίκτυο υδροδότησης ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση,  δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για μπάνιο, να το πιει, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα κατέληξε.

Προτεραιότητα η συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων

Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα, ενημέρωσε ο υφυπουργός. «Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα» προσέθεσε.

Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο Ομόφωνο ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΓΟΡΙΝ
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Κακοκαιρία Daniel – Προληπτικές ενέργειες