Ειδήσεις

Τρίκαλα: Ένα βιβλίο και πολλές μνήμες για το ηρωικό Υψωμα 731


Δύο επισημάνσεις και μία πρόταση, εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης, χαρακτήρισαν την εκδήλωση για το νέο βιβλίο για το ηρωικό Υψωμα 731, τις «σύγχρονες Θερμοπύλες». Μια εκδήλωση, κατά την οποία ο Δήμος Τρικκαίων, οι εκδόσεις Ψυχογιός και ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) παρουσίασαν το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζον Καρ, με τίτλο
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.
Οι επισημάνσεις ανήκαν στον κ. Καρ. Η πρώτη, το ότι η αντίσταση στο Υψωμα 731 οφείλει να γίνει «μνημείο ιστορίας», δηλαδή να εγγραφεί στη συλλογική ιστορία και να αναδειχθεί. Η δεύτερη, το να τονιστεί πως, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της ελληνικής σθεναρής άμυνας που μετατράπηκε σε νίκη, εξ αιτίας της εισβολής και των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα, ο Ιταλός – ηττηθείς – στρατηγός διάβηκε τη χώρα μας ως νικητής.
Ο κ. Καρ αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία του στα όσα αφορούσαν στη συγγραφή του βιβλίου, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, να επισημαίνει τη σημαντικότητά του, τόσο ως προς την παρουσίαση νέων στοιχείων, όσο και ως προς την απουσία συναισθηματικής φόρτισης.
Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη ομιλία του ταξιάρχου ε.α. κ. Ευθύμιου Αγγελάκη, ο οποίος με πλούσιο υλικό παρουσίασε αναλυτικά τα όσα συνέβησαν πριν, στη διάρκεια και μετά την ιστορική αυτή μάχη. Ο δε κ. Γιώργος Σούρλας, πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρ. Υπουργός πρόεδρος του Συλλόγου Πεσόντων στο Υψωμα 731, απηύθυνε πρόταση στον Δήμαρχο Τρικκαίων, να ανακηρύξει τον κ. Καρ σε επίτιμο δημότη του.
Ο κ. Σούρλας, εκ των πρωτεργατών της αναγνώρισης της ιστορικής μνήμης και θυσίας των Ελλήνων στα αλβανικά βουνά, σε φορτισμένο τόνο αλλά με στοιχεία και παράθεση γεγονότων, στάθηκε ιδιαιτέρως στην αναγνώριση που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προβεί με συγκεκριμένες ενέργειες για τους Ελληνες μαχητές – πεσόντες στην Αλβανία συνολικά.
Το κλίμα φορτίστηκε συγκινησιακά, όταν μίλησαν απόγονοι πεσόντων πολεμιστών στο Υψωμα 731, αναφέροντας στιγμές από προσωπικές ιστορίες.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Ναυσικά Μουλά, η οποία υπενθύμισε ακόμη τις δράσεις του Συνδέσμου για το Υψωμα 731, τον τόπο θυσίας τρικαλινών και καρδιτσιωτών στρατιωτών του 2ου τάγματος του 5ου Συντάγματος, το τριήμερο 9-11 Μαρτίου 1941. Μάχη που έληξε στις 24 Μαρτίου, με τη θυσία ακόμη Σερραίων, Αρκάδων και Κρητών στρατιωτών που αντικατέστησαν το δυτικοθεσσαλικό τάγμα.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο συντονιστής της εκδήλωσης αντιδήμαρχος Τρικκαίων σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μιχάλης Λάππας.

Παρέστησαν επίσης, συγγενείς και απόγονοι πεσόντων, πολίτες από τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές, οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού Ιω. Μπουτίνας και Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Χρ. Γακόπουλος, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δ. Τρικκαίων, Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κρανιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Ν. Γουγουλάκης ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Χρ. Λιάπης, ο αντισυνταγματάρχης Αναστ. Καραθανάσης ως εκπρόσωπος της ΣΜΥ, ο αστυνομικός διευθυντής Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην διεθνή Έκθεση Οίνων-Ποτών Prowein στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας
Επόμενο άρθρο #Τρίκαλα2030: Το πρόγραμμα του εξ αναβολής συνεδρίου για τη Βιώσιμη Πόλη του Αύριο