Ειδήσεις

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων


Την Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 12.41 το μεσημέρι, μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας με την επίβλεψη του Φυσικού κ. Ζουλιανίτη Θεοδώρου, έκαναν στην αυλή του σχολείου μας, το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

To πείραμα έπρεπε να γίνει τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ώστε οι ηλιακές ακτίνες να είναι παράλληλες στην επιφάνεια που ορίζεται από τον κύκλο που ισημερινού.

Ο Ερατοσθένης, διευθυντής της μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, έκανε το πείραμα αυτό 300 περίπου χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού και κατάφερε να υπολογίσει ην ακτίνα της γης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Η δράση διοργανώθηκε και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Παρόλη τη σχετική απλότητα του πειράματος, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι η δράση αυτή ότι κατορθώνει να:

  • οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
  • προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις στα Τρίκαλα στα πλαίσια του Let’s Do It Greece 2017
Επόμενο άρθρο Κυκλοφόρησε το βιβλίο του π. Αθ. Τύμπα «Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας»