Συναντήσεις Εργασίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με Τεχνικούς Φορείς και Χρήστες Διανομής


Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτελεσματικής συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τους Τεχνικούς Φορείς και τους Χρήστες Διανομής (Εταιρείες Προμήθειας), με στόχο την ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών καταναλωτών αναφορικά με τα οφέλη, την ορθή χρήση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και τη σπουδαιότητα  των υποδομών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Στη συνάντηση με τους Τεχνικούς Φορείς στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν:

 • Τεχνικό Επιμελητήριο -Tμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
 • Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος
 • Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης
 • Σύνδεσμος εγκαταστατών καύσης Βορείου Ελλάδας «Προμηθέας»

Αντίστοιχα στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις κτιριακές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία συμμετείχαν:

 • Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
 • Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών Καυστήρων Υγρών και Αερίων καυσίμων Θεσσαλία «Η Θέρμανση»
 • Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Νομού Λάρισας
 • Σύνδεσμος Υδραυλικών Νομού Καρδίτσας
 • Σύνδεσμος Υδραυλικών Νομού Τρικάλων

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με τους Χρήστες Διανομής(Εταιρείες Προμήθειας)που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Στις συναντήσεις ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μπακούρας Λ., τόνισε ότι στην πορεία των 22 ετών της Εταιρείας έχει ήδη συντελεστεί η «πρώτη ενεργειακή μετάβαση», καθώς οι πολίτες, το σύνολο των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, ο εμπορικός τομέας, οι βιομηχανίες και ο παραγωγικός κλάδος στις περιοχές της αδείας έχουν μεταβεί στη χρήση του φυσικού αερίου. Η επιλογή αυτή πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο φυσικό αέριο, ένα εύχρηστο και αποδοτικό καύσιμο, το οποίο έχει συμβάλει διαχρονικά τόσο στην τοπική ανάπτυξη όσο και στην τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Η ενημέρωση του συνόλου των καταναλωτών για την ορθή και ασφαλή χρήση του Φυσικού αερίου αποτελεί στόχευση ύψιστης σημασίας για τηνΕΔΑ ΘΕΣΣη οποία ανταποκρινόμενηστην τρέχουσα  συγκυρία υψηλού κόστους ενέργειας,ενημερώνει διαχρονικά τους καταναλωτέςγια τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση συνεισφέροντας περαιτέρω και στην ενεργειακή εξοικονόμηση της χώρας.Ενημερωτικό Δελτίο Ορθής καιΑσφαλούς Χρήσης Φυσικού Αερίου, διανέμεται σταθερά από την ίδρυση της Εταιρείας μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα είναι αναρτημένο και στην εταιρική ιστοσελίδα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών

Στις συναντήσεις με τους τεχνικούς φορείς και τους Χρήστες Διανομής, υπήρξε ταύτιση απόψεων καικαταγράφηκαν από κοινούτα κάτωθι σημεία:

 1. H επάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού του Φυσικού Αερίου για τους Προστατευόμενους Καταναλωτές, έχει διασφαλιστεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πολιτείας.
 2. Η υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο, που θα οδηγούσε σε εκ νέου επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών για την μετατροπή των εγκαταστάσεων θέρμανσης, δεν αποτελεί τεχνικά και οικονομικά αποδοτική λύση. Οι οικιακοί καταναλωτές στις περιοχές Αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%) να αυτονομηθούν, επενδύοντας σε ατομικά συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου και δεν δύναται τεχνικά και οικονομικά να αντικαταστήσουν εκ νέου τις συσκευές. Παράλληλα, για τις Κεντρικές Θερμάνσεις καθώς και για τα Δημόσια-Δημοτικά κτίρια, απαιτείται πολύ υψηλό ποσό επένδυσης αντικατάστασης, το οποίο δεν είναι οικονομικά αποδοτικό.
 3. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα διακυμανθούν σε προσιτά επίπεδα , καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Τεχνικές οδηγίες προς τους καταναλωτές

 1. Με στόχο τη εξορθολογισμένη χρήση του φυσικού αερίου, καταγράφηκαν οι κάτωθι τεχνικές συμβουλές προς τους καταναλωτές:
  • « Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη ώστε να μην υπερβαίνει τους 18°C – 20°C. Σε περίπτωση που ο θερμοστάτης είναι παλιάς τεχνολογίας, αντικαταστήστε τον με νέας γενιάς ψηφιακό θερμοστάτη (ενδεχομένως και μεταφερόμενο) για τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου.
  • Μην αφήνετε ανοιχτό το θερμοστάτη σε υψηλή θερμοκρασία όταν απουσιάζετε, αλλά χαμηλώστε τη θερμοκρασία.
  • Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή επενδύσεις που εμποδίζουν τη θερμότητα να διαχυθεί και αφήστε ελεύθερο το χώρο γύρω από αυτά.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του κάθε χώρου με τη χρήση συσκευών (π.χ. θερμοστατικές κεφαλές) που τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα. Μείωση κατά 1°C της θερμοκρασίας στους χώρους σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 6% της συνολικής ενέργειας. Επίσης απομονώστε τυχόν χώρους που δε χρησιμοποιούνται.
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του Ζεστού Νερού Χρήσης. Το να παράγει ο λέβητας καυτό νερό και να κάνετε μίξη στη βρύση σας για να το κρυώνετε αποτελεί μεγάλη σπατάλη ενέργειας.
  • Κάνετε τακτικό έλεγχο και συντήρηση στο λέβητα και τις συσκευές αερίου. Η τακτική συντήρηση των συσκευών δεν είναι μόνο υποχρεωτική από το νόμο, αλλά επίσης εγγυάται την ασφάλεια και την εξοικονόμηση μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας των συσκευών. Ζητήστε μετά τη συντήρηση το νόμιμο φύλλο καυσαερίων από τον αδειοδοτημένο τεχνικό στο οποίο αναγράφονται οι ρύποι, η απόδοση καύσης του λέβητα σας και οι τυχόν παρατηρήσεις – συμβουλές για την οικονομικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία της εγκατάστασης.
  • Σε περίπτωση αντικατάστασης του λέβητα τοποθετήστε ένα νέο τεχνολογίας συμπύκνωσης ή υψηλής αποδοτικότητας, με λειτουργία αντιστάθμισης με βάση τις οδηγίες του εγκαταστάτη/συντηρητή.
  • Κάνετε έλεγχο της ορθής λειτουργίας όλων των θερμαντικών σωμάτων, καθώς και των ρυθμιστικών διακοπτών, για τυχόν μειωμένη ή μηδενική ροή ζεστού νερού θέρμανσης εντός αυτών.
  • Κάνετε καθαρισμό και εξαέρωση του δικτύου θέρμανσης (σωληνώσεων – θερμαντικών σωμάτων), για εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% και σωστή απόδοση του συστήματος
  • Έλεγχος μόνωσης υδραυλικών σωληνώσεων. Για τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από αδειοδοτημένους τεχνικούς των υδραυλικών σωληνώσεων και των μονώσεων. Εάν υπάρχουν φθαρμένα σημεία στις μονώσεις, θα πρέπει να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν
  • Στην περίπτωση κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης:

   – Τοποθετήστε μια μονάδα αντιστάθμισης καυστήρα

    – Τοποθετήστε θερμομόνωση σε όλες τις σωληνώσεις θέρμανσης στους κοινόχρηστους χώρους

 • Στην περίπτωση μαγειρικής χρήσης:

      – Χρησιμοποιήστε μαγειρικά σκεύη σε μέγεθος ανάλογο με τη διάμετρο της εστίας.

     – Σβήστε τη φωτιά λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος, για να εκμεταλλευτείτε το υπόλοιπο θερμότητας της εστίας.»

Τι σημαίνει λαμβάνω μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας?

 • Προστατεύω το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και συμβάλω στη μείωση της κατανάλωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 • Καταναλώνω λιγότερη ενέργεια και μειώνω άμεσα το κόστος της θέρμανσης και του ζεστού νερού χρήσης.
 • Βελτιώνω το επίπεδο άνεσης στο εσωτερικό του χώρου.
 • Επενδύω με έξυπνο και παραγωγικό τρόπο τα χρήματά μου.
 • Συντηρώντας το σύστημα θέρμανσης κερδίζω χρήματα που επιστρέφονται μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας.
 1. Οι καταναλωτές έκαναν την σωστή επιλογή, καθώς όλα αυτά τα έτη εκτός από την εξοικονόμηση, εμπιστεύτηκαν το φυσικό αέριο και για τα ακόλουθα πλεονεκτήματά του:
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: δεν παράγεται τέφρα κατά την καύση του και με σωστή λειτουργία και τακτική συντήρηση εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών χρήσης
 • Εύχρηστο: άμεσα διαθέσιμο σε όλους τους χώρους χρήσης. Δεν απαιτεί παραγγελίες και δεξαμενή αποθήκευσης
 • Μετρήσιμο: άμεση γνώση της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί, μέσω της καταγραφής του μετρητή, και πληρωμή μόνον για την ποσότητα αυτή
 • Ασφαλές: Οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές του Τεχνικού Κανονισμού που εφαρμόζεται, εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας
 • Οικολογικό: η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα ούτε παράγει ενώσεις θείου, που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης
 • Πρακτικό: οι συσκευές όπως επίτοιχοι λέβητες παρέχουν τη δυνατότητα για ιδιαίτερες λύσεις εγκατάστασης, όπως περιπτώσεις ανακαινίσεων, αυτονομήσεων, κλπ., οι οποίες θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με τη χρήση άλλων καυσίμων

 

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ το επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματίσει ενημερωτική καμπάνια με στόχο την παρουσίαση πρακτικών για την ορθή και ασφαλή χρήση Φυσικού Αερίουστις περιοχές της Αδείας της.

Τα σημαντικά οφέλη των συναντήσεων αναγνώρισαν οι συμμετέχοντες, καθώς πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και δέσμευση των συμμετεχόντων για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της βέλτιστης παροχής υπηρεσιών και ενημέρωσης των καταναλωτών.

O Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας, δήλωσε: «Mε την έλευση της του νέου μετόχου – Italgas μιας εταιρείας με 185 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας, θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του ψηφιακού μας μετασχηματισμού. Τα  ίδια δίκτυα που σήμερα μεταφέρουν φυσικό αέριο, θα διανέμουν στο μέλλον και την «πράσινη ενέργεια, το βιομεθάνιο και το υδρογόνο στους τελικούς οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.»

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των επόμενων χρόνων θα συγκλίνει με τη στόχευση του επενδυτή για καινοτομία, μετάβαση και ενεργειακή απόδοση. Oι υποδομές που κατασκευάζονται σήμερα, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι οι υποδομές τους μέλλοντος, καθώς για πολλά χρόνια θα συνεχίσουν να διανέμουν φυσικό αέριο παράλληλα με την ένταξη των ανανεώσιμων. Οι εταιρείες διανομής θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλυσίδα αξίας του ενεργειακού συστήματος  καθώς θα οδηγήσουν της περιοχές της Αδείας  στην 2η ενεργειακή μετάβαση αποδεσμεύοντας αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους καταναλωτές, τους τεχνικούς φορείς και τους χρήστες διανομής.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τεχνικό σεμινάριο του ΣΘΕΒ με θέμα: Προγραμματισμός ρυθμιστών στροφών
Επόμενο άρθρο Προοπτική Ανάπτυξης και επίδραση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου στην Κεντρική Ελλάδα