Ειδήσεις

Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος


Συνάντηση με θέμα την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη, του προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, του καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστου Ζερεφού, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της 21ης Διάσκεψης της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, υιοθετήθηκε η Συμφωνία των Παρισίων. Η Συμφωνία αυτή, που θα ισχύσει από το 2020 και μετά, υποχρεώνει τα κράτη σε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα, τόσο μετριασμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όσο και κλιματικής προσαρμογής.
Η ΕΠΣΚΑ θα αποτελέσει ένα οδηγό για τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του χρόνου και να κρατήσει μέχρι και τις αρχές του 2017) τα οποία θα κληθούν να συγκεκριμενοποιήσουν με λεπτομέρεια τα έργα αλλά και τον χρόνο υλοποίησης τους ώστε η εφαρμογή των δράσεων προσαρμογής να γίνει αποτελεσματικά και οικονομικά καθορίζοντας τις προτεραιότητες για την κάθε περιφέρεια. Η οριστικοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) και δημοσιοποίηση της εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.
Παράλληλα η χώρα μας –μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – έχει υποβάλει πρόταση για ένα ολοκληρωμένο έργο στο κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για έργα περιβάλλοντος LIFE (ΙΡ- LIFE ) και στο οποίο συμμετέχει η ΕΝΠΕ, που αφορά σε ένα μηχανισμό υποστήριξης για την εφαρμογή της στρατηγικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί ένας μηχανισμός, που θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τόσο τις Περιφέρειες όσο και το Υπουργείο, ειδικά σε θέματα επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, π.χ. μέσω χρήσης των κατάλληλων δεικτών και εργαλείων, αλλά παράλληλα να παρέχει και μια συνεχή παρακολούθηση εφαρμογής της ΕΣΠΚΑ που, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, οι Περιφέρειες ή το Υπουργείο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Ως αιρετή Περιφέρεια με αποφασιστικότητα δίνουμε καθημερινή μάχη με έμφαση στο στόχο για καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Για τον λόγο αυτό εντάξαμε, υλοποιούμε, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε περιβαλλοντικά έργα-δράσεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 250 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία απ’ όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει όλοι μας να έχουμε την αίσθηση του περιβαλλοντικού καθήκοντος ώστε να το προφυλάξουμε, διαφυλάσσοντας και τη ζωή του πλανήτη μας. Η λύση στην – υπαρκτή – οικονομική κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μέσα από την διάσωσή του, την προστασία του, την ανάδειξή του και την ενθάρρυνση καινοτομικών δράσεων που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη».

Προηγούμενο άρθρο Να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί το Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του αν. Γραμματέα ΠΕ της ΝΔ Λ. Αυγενάκη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας