Ειδήσεις

Συμφωνία σε επανεργοποίηση του Δικτύου Ρομ


Συμφωνία σε επανεργοποίηση του Δικτύου Ρομ, σε συνδυασμό με 3 προτάσεις του Δήμου Τρικκαίων για τους Ρομά, είναι το πρώτο βασικό συμπέρασμα από τη συνάντηση Κουρουμπλή – Παπαστεργίου στην Αθήνα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντησή του με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2016, άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις που τέθηκαν. Ο Δήμος Τρικκαίων, εξάλλου, ως ο ιδρυτής του «Δικτύου Ρομ» στη χώρα και ως Δήμος, όπου λειτουργεί Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ, διαθέτει εμπειρία και γνώση για τα ζητήματα ένταξης και ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τρία ζητήματα για άμεση ενέργεια και στήριξη από το υπουργείο στον Δήμο Τρικκαίων:
1.  Κάρτα Υγείας, ηλεκτρονική, για τη βελτίωση, ενίσχυση ή προώθηση της πρόσβασης των Ρομά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτή η Κάρτα υγείας ουσιαστικά θα διευκολύνει τα μέλη του οικισμού, να προσέρχονται με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες συνεννόησης και ενημέρωσης με το προσωπικό του ΕΣΥ. Στη δε Κάρτα Υγείας, θα μπορούν να προστίθενται στοιχεία, όπως τα απαραίτητα από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας
2. Ιδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, για την ουσιαστικότερη εκμα΄θηση της γλώσσας, την κατάρτιση των ενηλίκων και των παιδιών, την απόκτηση τίτλων σπουδών. Μάλιστα, προτάθηκε η λειτουργία του κατά τις απογευματινές, λόγω του ιδιόμορφων συνθηκών και εργασιακών δεδομένων.
3. Εκμάθηση χρήσης Η/Υ και Ασύρματο Δίκτυο, με βασικούς στόχους, την εξάλειψη και του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, την προσπάθεια για αποφυγή των κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση του διαδικτύου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο υπουργός ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες  για τον τρόπο οργάνωσης των προτάσεων, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί η έναρξη καταγραφών. Αυτές, θα βοηθήσου στην απόκτηση ολοκληρωμένης εικόνας για τους Ρομά, μαζί με την ενεργοποίηση του Δικτύου Ρομ. Ενός Δικτύου που ίδρυσε ο Δήμος Τρικκαίων και στοχεύει στη στήριξη των Ρομά, κάτι που ήδη γίνεται στα Τρίκαλα, με τη λειτουργία του αντίστοιχου Κέντρου Στήριξης.
Στη συνάντηση παρέστησαν, η ειδική σύμβουλος του υπουργού, κ. Χριστίνα Χαλιλοπούλου, ο πρόεδρος και ο Δ/νων σύμβουλος της e-trikala AE κ. Γιάννης Κωτούλας και Οδ. Ράπτης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύλης για θέματα εκπαίδευσης
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ