Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του χώρου της πρώην ΤΑΞΥΠ – Συνεργασία Δ. Τρικκαίων – Υπ. Εθνικής Άμυνας


Συνεργασία προς όφελος των τρικαλινών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Δήμος Τρικκαίων και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας από σήμερα βρίσκονται στη διαδικασία για την παραχώρηση εκ μέρους του δεύτερου, του χώρου της πρώην ΤΑΞΥΠ, στα ριζά του λόφου του προφήτη Ηλία, για την πλήρη αξιοποίησή του από τον Δήμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2015 το Δημαρχείο Τρικκαίων και συναντηθείς με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τέθηκε μπροστά σε ένα πάγιο αίτημα: την παραχώρηση του κτηρίου και του προαύλιου χώρου της πρώην  ΤΑΞΥΠ, προκειμένου ο Δήμος να επικεντρώσει σε πλήθος δραστηριοτήτων. Επιγραμματικά, αυτές οι δραστηριότητες, όπως με σαφήνεια τις περιέγραψε ο κ. Παπαστεργίου, είναι:
– χώρος ανάδειξης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας (στη θέση του παλαιού ζωολογικού κήπου, ο οποίος ως έννοια και τρόπος αντιμετώπισης των ζώων, αποτελεί παρελθόν στην ευρωπαϊκή πρακτική)
– χώρος πολιτισμού
– χώρος τοπικής ιστορίας.
Αυτό το αίτημα πλέον αποκτά τον χαρακτήρα της δράσης. Ο κ. Βίτσας, στο πλαίσιο των Μελετών Διαχείρισης (master plan) που το ΥΕΘΑ θα ζητά για κάθε μη χρησιμοποιούμενη έκταση πρώην στρατοπέδου, ζήτησε να του επιδοθεί μια συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή η πρόταση θα παραδοθεί πολύ σύντομα στην αρμόδια υπηρεσία και έτσι, οδεύει προς επίλυση ένα ζήτημα που είχε εγερθεί προ ετών, αλλά ανέμενε να επιλυθεί. Αμέσως μετά, ο Δήμος Τρικκαίων θα μπορεί να αναπτύξει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, με βάση τις επενδυτικές χρηματοροές από το νέο ΕΣΠΑ.
Αυτή η φράση του κ. Βίτσα, για τις μελέτες διαχείρισης, δεν αφορά σε άλλα δύο ζητήματα που σχετίζονται με το ΥΕΘΑ και τον Δήμο, διότι ήδη αυτά επιλύονται. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για οικόπεδα πίσω από τη ΣΜΥ, με τον Δήμο να αποκτά τμήμα του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη και τη Σχολή να αποκτά πρόσθετο χώρο. Επίσης, ο κ. Βίτσας δήλωσε σαφώς ότι ο χώρος του βοηθητικού γηπέδου στο Δημοτικό Στάδιο, αποδίδεται στον Δήμο, καθώς ήδη χρησιμοποιείται.
Μια ακόμη είδηση με θετικότατα αποτελέσματα για την τρικαλινή κοινωνία, είναι η επέκταση της φοίτησης στη ΣΜΥ. Ως γνωστόν, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, η Σχολή γίνεται τριετούς φοίτησης, πράγμα που, όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας, θα έχει σημαντικά οφέλη για την πόλη. Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου εξήρε και τον νυν και τους προηγούμενης διοικητές της Σχολής, για την άψογη συνεργασία με τον Δήμο. Μάλιστα, τέθηκε το ζήτημα της πιθανής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για μείωση εκπομπής αερίων, καθώς οι δύο φορείς (ΥΕΘΑ και Δήμος Τρικκαίων), όπως είναι γνωστό, βραβεύτηκαν πριν λίγες ημέρες με τα My Energy Awards, για τη συνεισφορά τους στον τομέα της καινοτομίας για την περιβαλλοντική ευαισθησία.
Τέλος, σημαντικό και το ζήτημα της ίδρυσης, από την πλευρά του ΥΕΘΑ, παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου για τα παιδιά των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις στα Τρίκαλα. Η δομή θα λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα, να απελευθερωθούν άλλες 35 θέσεις σε αντίστοιχες δομές του Δήμου. Επίσης, είναι πιθανό, χωρίς να είναι σίγουρο, να προσφερθούν και θέσεις για παιδιά μη στρατιωτικών στη δομή του ΥΕΘΑ.
Ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θετικότατα λόγια στο ζήτημα της καινοτομίας που ο Δήμος προωθεί, με τον κ. Παπαστεργίου να περιγράφει τις συνεχείς δράσεις του Δήμου, ο οποίος πρωτοπορεί σε πλήθος ζητημάτων, με την συμβολή και νέων, τρικαλινών επιστημόνων. Αναφέρθηκε επίσης ο Δήμαρχος, στη πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με τον χώρο των παλαιών φυλακών που, πλέον, με τη συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα μετατρέψει αυτόν τν χώρο, σε χώρο πολιτισμού.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, με τον κ. Παπαστεργίου να δωρίζει βιβλίο για τα Τρίκαλα και ψηφιακό δίσκο (σι ντι) με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο κ. Βίτσας χάρισε τον θυρεό του υπουργείου και αντίγραφα νομισμάτων διαφόρων περιόδων της ελληνικής ιστορίας.
Παρόντες από την πλευρά του Δήμου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη, Βασιλένα Μητσιάδη, Χρυσόστομος Κυρίτσης, Γιάννης Κωτούλας, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκας και η πρόεδρος των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου κ. Ελένη Αυγέρου – Κογιάννη.
Παρέστησαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Γ. Τσίγκας, οι δύο από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Τρικάλων, η κ. Δριτσέλη και ο κ. Σιμορέλης, ο πρόεδρος και το μέλος της ΝΕ του κόμματος κ. Νταούλας και Μπάτζιος, ο πρώην υπ. βουλευτής με το κόμμα, κ. Θανάσης Ευαγγελόπουλος, καθώς και επιτελείς του υπουργού.

Προηγούμενο άρθρο Εορταστική εκδήλωση στο Γριζάνο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Ο Δημήτρης Βίτσας στον Μύλο των Ξωτικών