Ειδήσεις

Στήριξη στο κείμενο υπογραφών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ – Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας


Το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις καταργεί το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα (18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.) και δημιουργεί από τη συγχώνευσή τους έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων).

Με τον ΕΟΠΑΕ ισοπεδώνονται τα καταξιωμένα στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς διοικητικά και επιστημονικά μοντέλων των οργανισμών/προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας. Παθολογικοποιούνται όσοι έχουν πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης, βάλλονται η δωρεάν ψυχοκοινωνική προσέγγιση, το δικαίωμα επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης, το συνεχές της θεραπεία, η υποστήριξη των οικογενειών και σημαντικών άλλων όσων έχουν πρόβλημα εξάρτησης, και η κοινωνική επανένταξη.

Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), ενώνει τη φωνή της με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις συλλογικότητες των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, που δεν ρωτήθηκαν για τις αλλαγές και αντιδρούν μαζικά.

Η ΟΣΟΚΕΘΕΑ, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνει υπογραφές για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η απεξάρτηση στη χώρα μας είναι σε κίνδυνο. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της!

 

Το κείμενο υπογραφών είναι το παρακάτω:

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

–       Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».

–       Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

–     Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτιολόγηση

Κινδυνεύουν όλα τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ!»

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ το Νοέμβριο 2023
Επόμενο άρθρο Μηχανικοί Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου, για τον επείγοντα προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων