Πρωτοσέλιδο

Πρωτοποριακές εκδηλώσεις στο Street Art Festival – Trikala 2024 του Κέντρου Κοινότητας Δ. Τρικκαίων


Πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις για τις τέχνες στον δρόμο από πλήθος τρικαλινών καλλιτεχνών, εντάσσονται στο πρόγραμμα της δράσης Street Art Festival – Trikala 2024  που διοργανώνει το Κέντρο Κοινότητας του Δ. Τρικκαίων το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου 2024. Μάλιστα ποι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον δρόμο, ακριβώς έξω από το Κέντρο των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Τρικκαίων, στην οδό Ομήρου. Οι εκδηλώσεις αφορούν κατά βάση σε μουσική και θέατρο, αλλά και σε παράλληλες δράσεις που δίνουν έμφαση στη δημιουργικότητα. Σε σχετικό σημείωμα αναφέρονται τα εξής:

Όσο ο κοινωνικός ιστός δεν σταματάει να αλληλεπιδρά μέσω της τέχνης, τόσο η τέχνη του δρόμου θα βρίσκει μια θέση στην αστική σκηνή της πόλης. Αναμφισβήτητα υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα διαφόρων ειδών τέχνης σε δημόσιους χώρους, πτυχές της οποίας διαφέρουν ανάλογα τη χώρα και την κουλτούρα της εκάστοτε κοινωνίας, όπως είναι τα graffiti, τα μουσικά ή χορευτικά festival.

Με αφορμή την ανάδειξη της τέχνης του δρόμου μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές,  εικαστικοί- γραφίστες και άλλοι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν στο Κέντρο Κοινωνικών Δόμων επί της οδού Ομήρου 6, για να μεταφέρουν την «τέχνη του δρόμου» στους πολίτες, σε μια δράση που διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινότητας με τα Παραρτήματα  ΚΕΜ & Ρομά, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας  Αστέγων και το Κοινωνικό Εστιατόριο Δήμου Τρικκαίων, στις 17 & 18 Ιουνίου 2024.

Το festival θα ανοίξει με τη δράση δημιουργίας graffiti, που θα απεικονίζει το σημείο διασύνδεσης των πολιτών με τις κοινωνικές δομές, τη γειτονιά, την κοινότητα, την τοπική κοινωνία για θέματα συμπερίληψης και κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελώντας τη στέγη για τις ευπαθείς ομάδες. Η ανάδειξη της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και η διαμόρφωση ενός ευχάριστου, πολύχρωμου αστικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενός graffiti διακοσμώντας τον τοίχο των Κοινωνικών Δομών στο κτήριο Αριστοτέλη Αντωνίου.

Εκτός από την ψυχαγωγία των πολιτών και τη δημιουργία μιας διαφορετικής ατμόσφαιρας, δίνεται η δυνατότητα για συζήτηση και τη δημιουργία ενός πλαισίου κανονισμών για την τέχνη του δρόμου, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Τοπικά τρικαλινά συγκροτήματα με διαφορετικά είδη μουσικής και  καλλιτέχνες θα δώσουν την παράστασή τους από την πλατεία Χατζηπέτρου, επί της οδού Ομήρου, έως το Κέντρο των Κοινωνικών Δομών, όπου θα υπάρχει η κεντρική σκηνή, στην οποία θα καταλήγουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πολλές φορές θεωρούμε την ύπαρξη αυτών των καλλιτεχνών δεδομένη, αγνοούμε την παρουσία τους απαξιούμε την προσφορά τους ή το θεωρούμε επαιτεία. Το festival διοργανώθηκε με σκοπό αφενός να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί το έργο των καλλιτεχνών του δρόμου που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας μας μέσα από την αποδοχή και δίνοντας τους την πρέπουσα σημασία σεβόμενοι τη διαφορετικότητα τους.  Αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε ωφελούμενους που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές Δομές του Δήμου μας να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Το Street Art festival γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των ίδιων των ωφελουμένων μας  να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν αλλά και να κοινωνικοποιηθούν. Σκοπός μας είναι η ψυχική τους ανόρθωση και η ανακούφιση αυτών που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας/ δρόμου, έχοντας υπάρξει και οι ίδιοι μουσικοί του δρόμου κοινωνικοποιώντας του και κινητοποιώντας τους, διαχειρίζοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα τους καλλιεργώντας συναισθηματικούς  δεσμούς και κοινό αίσθημα ταυτότητας.

Η τέχνη του δρόμου δίνει πρωτοφανή ελευθερία και δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες. «Είναι όμορφο να υπάρχει τέχνη στον δρόμο. Ο καλλιτέχνης είναι εκτεθειμένος σε όλους, άσχετα από την ηλικία και τα μουσικά τους γούστα. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιος περαστικός θα σταθεί έστω και για λίγο, θα σε χειροκροτήσει ή ακόμα θα σου κάνει και παρατήρηση» Επιπλέον, ο δρόμος έχει μια ”δυσκολία” και μια ”επικινδυνότητα” μια χειροπιαστή αίσθηση που αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

18:00 – 19:00 Θεατρικό Δρώµενο από τη Θεατρική Οµάδα του ΚΔΑΠ «ΟΜΟΝΟΙΑ» Δήµου Τρικκαίων και τη συµµετοχή παιδιών Ροµά, µε την καθοδήγηση της θεατροπαιδαγωγού Μπλούτσου Μαρίας Φιλική Συµµετοχή: Μπενέτη Μαίρη

19:00 – 19:30 Κουτσιµανή Μαρίζα ( τραγούδι) Μαγκλάρας Παναγιώτης (συνοδεία πιάνου)

19:30 – 21:00 «Η οµάδα της Σουίτα Art café»

21:00 – 22:00 «Παραδοσιακή κοµπανία» Κώστα Αναγνώστου Κώστας Αναγνώστου – Κλαρίνο Τηλέµαχος Παπακώστας – Τραγούδι Χρήστος Πούλιος – Τραγούδι & Βιολί Κωνσταντίνος Γκότζιας – Λαούτο Γιώργος Πράπας – Ντέφι

22:00 – 23:00

«Ρεµπετολαϊκό» Λουκάς Παύλος, Γιώργος Τσιλιχρήστος, Βαγγέλης Ζαχαράκης, Μαριλού Μπαλατσούκα

Παράλληλη δράση

«Street art» από: No Limit Styles (NLS)- The street art project Artist: Hoodspirit (Αλέξανδρος Κισκίνης)

 

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

 

18:30 – 19:00 Ναυσικά Πέππα – Τριαντάρη χορεύτρια, χορογράφος, performer

19:00 – 20:00 «ΕΚΤΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» Κρικώνης Γιώργος – Φωνή & Κιθάρα Μπαρµπάτης Κώστας – Κιθάρα Σούντας Γιώργος – Κιθάρα Παπαχρήστος Χρήστος – Πλήκτρα Μπέλλος Χρήστος – Μπάσο Σταυρέκας Σωτήρης – Τύµπανα

20:00 – 21:00 «KOSTAS MILONAS Drums Academy» Παύλος Γαλάνης Μιχάλης Καβούλης Κώστας Μυλωνάς

21:00 – 22:00 The Teasers» Φωνή: Κατερίνα Μπαρµπαρούση Ηλεκτρική κιθάρα: Βασίλης Σαµαράς Ηλεκτρικό Μπάσο: Κώστας Λάµπας Τύµπανα: Στέργιος Χάτος Τροµπόνι: Γιώργος Αγγελάκης

22:00 – 23:00

Dj Akis Tzotzios

Παράλληλη δράση

«Street art» από: No Limit Styles (NLS)- The street art project Artist: Hoodspirit (Αλέξανδρος Κισκίνης)

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Ομιλητής στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη δημόσια υγεία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας
Επόμενο άρθρο Ανοιχτά καταστήματα και party για μικρούς και μεγάλους με δωρεάν ποτά στο FASHION CITY OUTLET την αργία του Αγίου Πνεύματος!