Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Το Μουσείο Πιάλειας στην Ψηφιακή Εποχή”


Μία σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5/7 στις 20:00 στον αύλειο χώρο του Μουσείου–Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλης, με θέμα: “Το Μουσείο Πιαλείας στην Ψηφιακή Εποχή-Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος “ERASMUS+”.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος του Δ. Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Βασίλειο Παφίλη, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα που ανέφερε τα εξής: “Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που έχει σαν θέμα το «Μουσείο Πιαλείας στην Ψηφιακή Εποχή». Πριν από 18 χρόνια κάναμε τα εγκαίνια του Σχολικού Λαογραφικού Μουσείου Πιαλείας, ένα έργο που βγήκε από την δημιουργική διάθεση των δασκάλων και των μαθητών του σχολείου Πιαλείας, που τότε τύγχανε να είμαι Δήμαρχος. Από την ίδρυση του Μουσείου, σαν Δήμος Πύλης συνδράμουμε τα μέγιστα για την βελτίωση και την ανάδειξή του.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τη συνδημότισσά μας Ζωή Παπαναστασίου, για τη δουλειά που έκανε για τη διάσωση των εκθεμάτων του Μουσείου, καθώς και το δάσκαλο κ. Δημήτρη Παπαγιανόπουλο, αυτό τον ευπατρίδη και άοκνο εργάτη του πολιτισμού, για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ίδρυση  του μουσείου – εμπνευστή όλου αυτού του εγχειρήματος.

Χαιρετισμό έκαναν ο κ. Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ», η νυν Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» κ. Ρούλα Χαντζιάρα, ο κ. Αχιλλέας Κωστούλας κι ο κ. Σωτήρης Μαγειρίας, μέλη του ΑΚΕΘ Τρικάλων, και η κ. Κατερίνα Πανδρεμμένου, υπάλληλος του Δήμου Πύλης η οποία συμμετέχει στην ομάδα εργασίας.

Εταίροι του προγράμματος είναι το ΑΚΕΘ στα Τρίκαλα, το συγκρότημα μουσείων Palace of Culture, στο Ιάσιο Ρουμανίας, ο οργανισμός Mercato delle Gaite στη Μπεβάνια της Ιταλίας, και το Πανεπιστήμιο Κadir Has στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα προσφέρει  ευκαιρίες στους νέους  ΝΕΕΤs  (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης). Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή έχουν ένα αυξημένο κίνδυνο περιθωριοποίησης. Τα μουσεία μπορούν να εργαστούν προς την παροχή ευκαιριών δημιουργικότητας, εξερεύνησης και μάθησης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους ανθρώπους που απαιτούνται στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στο χώρο του πολιτισμού.

Η ιντερνετική  περιήγηση που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα γίνεται με εύκολη πρόσβαση μέσω τάμπλετ ή κινητού, και οι εικονικές περιηγήσεις περιλαμβάνουν τη λαογραφική συλλογή κάθε μουσείου, και ταυτόχρονα είναι ενσωματωμένες στο MOOC, προκειμένου να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Μαράβας, ο Πρεσβύτερος Πατέρας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος της Ενορίας Πιαλείας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πιαλείας κ. Βασίλειος Παφίλης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθανάσιος Κωστάκης, η Αντιδήμαρχος Υγείας κ. Χαρά Καλιώρα, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας κ. Φανή Υφαντή, η Πρόεδρος του Συλλόγου “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ” κ. Ρούλα Χαντζιάρα και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ” κ. Δημ. Παπαγιαννόπουλος.

Τέλος δόθηκε από το Δήμαρχο Κώστα Μαράβα, τιμητική πλακέτα στο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο.

Προηγούμενο άρθρο Δημιουργία του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης
Επόμενο άρθρο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Μοναστηριού της Αγίας Κυριακής