Ειδήσεις

Με Τρικαλινούς Μαθηματικούς το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας


Πραγματοποιήθηκε το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) στα Χανιά, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το εκεί τοπικό Παράρτημα. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Μαθηματικά, θεμέλιο της ανθρώπινης σκέψης» ενώ οι πέντε θεματικοί άξονές του ήταν: 1) Διδασκαλία των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 2) Διδασκαλία των Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 3) Μετάβαση από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο, 4) Έρευνα στα Μαθηματικά και τις Εφαρμογές τους και 5) Ιστορία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών.

Και σ’ αυτό το πανελλήνιο συνέδριο ήταν σημαντική η συμβολή των τρικαλινών μαθηματικών, καθώς συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Τρικάλων Στέλιος Αμπράζης, όπως και ο πρώην πρόεδρος Κώστας Βαγενάς, ενώ εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Θεοχάρης με την Επίκουρη Καθηγήτρια του ΣΕΦΑΑ Τρικάλων Μπεκιάρη Αλεξάνδρα, με τίτλο εργασίας: «Ανάλυση κεντρικότητας κοινωνικών δικτύων. Μελέτη περίπτωσης σε δίκτυα ηγεσίας μαθητών και καθηγητών».

Αρχικά, την περασμένη Παρασκευή την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο (τότε) υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΜΕ έλαβαν χώρα τέσσερις αρκετά ενδιαφέρουσες κεντρικές ομιλίες. Η πρώτη κεντρική ομιλία έγινε από τον διακεκριμένο Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του περίφημου πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology) των ΗΠΑ, με τίτλο ομιλίας «Αλγόριθμοι και Μαθηματικά στον 21ο Αιώνα» ο οποίος πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου μίλησε με μαθητές γυμνασίων και λυκείων απ’ όλη την Κρήτη. Τις άλλες τρεις κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Λάμπρου, Μιχάλης Κολουντζάκης και Δάφνη Μανουσάκη.

Ακόμη, με βασικούς συμμετέχοντες αρκετούς διακεκριμένους Καθηγητές της χώρας μας έγιναν δύο στρογγυλά τραπέζια που είχαν τίτλους: α) «Διαθεματικότητα των Μαθηματικών», β) «Η μετάβαση από μαθητή σε φοιτητή: Γνωσιακά ζητήματα, Ακαδημαϊκή ένταξη, Κοινωνικό περιβάλλον».

Οι εκατοντάδες σύνεδροι που προσήλθαν απ’ όλη τη χώρα στα όμορφα Χανιά, είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν για να παρακολουθήσουν, όσες ήθελαν ανάμεσα σε ενενήντα έξι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Το επόμενο, 34ο συνέδριο, θα διοργανωθεί στη Λευκάδα, τον επόμενο Νοέμβρη.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Σκρέκας: Ο κ. Τσίπρας πούλησε ελπίδα και ισοπέδωσε τα πάντα
Επόμενο άρθρο π. Αθ. Τύμπας : Γονείς, γνωρίζουμε τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά μας ;