Ειδήσεις

Μαθήματα ζωής και ελπίδας στο 8ο Λύκειο


Οι μαθητές του 8ου Λυκείου εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Έμαθαν βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν ένα συνάνθρωπο, που ξαφνικά θα παρουσιάσει ένα απειλητικό για τη ζωή επείγον πρόβλημα υγείας, να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
Αρχικά παρακολούθησαν θεωρητική παρουσίαση, ώστε να έχουν τις γνώσεις και στη συνέχεια, με την ενεργό συμμετοχή τους και πρακτική εξάσκηση σε ειδικά προ-πλάσματα, εκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες, που μπορεί να σώσουν ζωές! Ειδικά φυλ-λάδια με οδηγίες δόθηκαν στους μαθητές, για τους ίδιους καθώς επίσης επιπλέον έντυπο υλικό δόθηκε και για να ενημερώσουν το οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον .
Μέσα από μια ευχάριστη και θετική διαδικασία οι μαθητές έμαθαν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει, πότε και πως να εφαρμόσουν θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις διάσωσης, να τοποθετήσουν ένα θύμα σε θέση ανάνηψης, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα με πιθανή καρδιακή ανακοπή, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα με πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες) αλλά ακόμη και πώς να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη εξωτερική αιμορραγία.
Παράλληλα όμως έμαθαν να βοηθούν τους άλλους, με αίσθημα αλληλεγγύης, αλ-τρουισμού και κοινωνικής ευθύνης.
Η εκπαίδευση έγινε από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλί-ου Αναζωογόνησης, και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Συμμετείχαν οι εκπαιδευτές: Έφη Τσιγκαρίδα, Σοφία Ξάνθη, Αντώνης Μίγκας και οι Σπύρος Κυπριώτης, Ντίνα Λαγού, Γωγώ Ανάγνου, Θανάσης Βάιος, Γιάννης Σταμοκώ-στας, που ήρθαν από τη Λαμία για την εκπαίδευση.
Συντονίστρια ήταν η Ελένη Πολύζου, Ιατρός-Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων, Διευθύντρια Σεμιναρίων Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αναζωογόνησης.
Στα σχολεία όλου του κόσμου οι μαθητές εκπαιδεύονται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Οι μαθητές του 8ου Λυκείου, μέσα σ΄ ένα κλίμα γιορτής, έμαθαν πως μπορούν να σώσουν μια ζωή, σ’ ένα σύγχρονο κόσμο και μια κοινωνία αλλη-λεγγύης, δίνοντας μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία μας!

Προηγούμενο άρθρο Η ΛΑ.Ε. κοντά στους αγρότες του μπλόκου Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Προωθείται η επίλυση του θέματος της διάβασης του ΟΣΕ στο Κηπάκι