Ειδήσεις

Μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων για δεκάδες κτηνοτρόφους


Μέριμνα για δεκάδες τρικαλινούς κτηνοτρόφους και προβλήματα νομιμότητας των ποιμνιοστασίων, επιδεικνύει ταχύτατα ο Δήμος Τρικκαίων. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, συζητήθηκε και ελήφθη απόφαση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για επίλυση του θέματος, καθώς το όλο ζήτημα προωθείται στο αρμόδιο υπουργείο.
Πρόκειται για ζήτημα που αφορά στη μη νομιμότητα εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων, μετά από κατάργηση σχετικού νόμου. Δηλαδή, τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, οι εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων εντός δημοτικών εκτάσεων, κατά κανόνα παραχωρούνταν χωρίς σχετικές αποφάσεις. Αυτό άλλαξε το 2012, όταν καταργήθηκε ο σχετικός νόμος του 1974. Ετσι οι κτηνοτρόφοι κατελάμβαναν μια έκταση χωρίς κάποια νόμιμη βεβαίωση, ο δε Δήμος (ο κάθε Δήμος) δεν μπορεί να δημοπρατήσει εκτάσεις που περιέχουν μη νόμιμες κατασκευές.
ΜΝΕ βάση αυτήν την κατάσταση, που αφορά δεκάδες τρικαλινούς κτηνοτρόφους,, ο Δήμος Τρικκαίων αποφάσισε να παρέμβει. Είχε ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πλέον, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κινητοποίησε και το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Η σχετική πρότασή του (που συζητήθηκε με εισήγηση του αρμόδιου πρόεδρου της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Δήμαρχου Δομοκού κ. Δ. Τζιαχρήστα), κατέληξε στη λήψη απόφασης, για προώθηση του θέματος. Ετσι, η εμπεριστατωμένη πρόταση του Δήμου Τρικκαίων, αναφέρεται προς το υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο ζητείται συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή, όπως κατατέθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, προτείνεται να είναι η εξής:
«Επιτρέπεται η παραχώρηση, κατά χρήση, ακινή­του, χωρίς δημοπρασία, έως 8 στρέμματα, σε αγρότη με σκοπό την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της αρμό­διας υπηρεσίας».

Ετσι ο Δήμος Τριικκαίων κάνει μια ακόμη κίνηση σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στα Τρίκαλα, σε χωριά και προφανώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Προηγούμενο άρθρο Άμεση επίλυση στο πρόβλημα με τις σωληνώσεις στο 2ο Λύκειο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Basket Αγάπης το Σάββατο στα Τρίκαλα