Ειδήσεις

ΛΑ.Ε. Τρικάλων: Ξανά στους δρόμους οι αγρότες


Η ΛΑ.Ε. χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες οι οποίοι βγήκαν πάλι στο δρόμο προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους και  τα νοικοκυριά τους. Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοί της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών, έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Το αγροτικό τμήμα της ΛΑ.Ε. τονίζει ότι είναι τραγική η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Διότι:

1) Με το νέο φορολογικό σύστημα τα αγροτικά εισοδήματα κατ’ ουσία λεηλατούνται. Για να δημιουργηθούν πλεονάσματα, που απαιτούν δανειστές και τραπεζίτες.

2)Το ασφαλιστικό σύστημα, το ”τερατούργημα” Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξη του, λειτουργεί ως ένα άλλο βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσής πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.

3) Οι  αγρότες δεν μπορούν  να  καλλιεργήσουν   γιατί  δεν υπάρχει    χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες ”κάρτες” και η   συμβολαιακή γεωργία.

4) Το κόστος παραγωγής σε όλα τα προϊόντα τραβάει την ανηφόρα. Πετρέλαιο και Ενέργεια αχούν αυξηθεί  δραματικά . Ενώ οι πολυεθνικές που εμπορεύονται αγροχημικά κάνουν πάρτι κάτω από τη μύτη των αρμοδίων.

5) Ο Φ.Π.Α των εφοδίων έχει φθάσει σε ύψη πρωτόγνωρα, υπονομεύοντας την παραγωγή, τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και το κόστος του τελικού προϊόντος.

6) Οι τελευταίες ρυθμίσεις για τους ”συνταξιούχους” που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα έχουν προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση. Σε μια περίοδο κρίσης οδηγούν ένα κομμάτι του  ”παραγωγικού δυναμικού” σε έξοδο από το χώρο και στην αδρανοποίηση.

7) Οι ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες ανέδειξαν τα αδιέξοδα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να διατηρηθεί ως Δημόσιος θεσμός με εκσυγχρονισμό  των δομών του  και του κανονισμού ασφαλιστικής κάλυψης. Επιβάλλεται να συμψηφίζονται   οφειλές  των παραγωγών  με τις αποζημιώσεις , ώστε να μην αποκλείονται   από τις αποζημιώσεις.

8) Η ανάρτηση των δασικών χαρτών,   με την εισπρακτική λογική και τα λάθη τους, έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση. Αμφισβητούνται παραγωγικές εκτάσεις και η ύπαρξη χιλιάδων γεωργικών εκμαιεύσεων. Το κόστος προσφυγής – ένστασης είναι υπέρογκο, δεν έχουν οριστεί δομές υποδοχείς των προσφυγών, όπως επίσης δεν έχουν καθοριστεί οι δομές ελέγχου αυτών.

Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.

Η σημερινή κυβερνητική πολιτική αποτελεί κατ’ ουσία μια φιλομονοπωλιακή –  ταξική διαχείριση.

Είναι προφανής η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδιασμού έξω από την ευρωζώνη με βασικό εργαλείο το εθνικό νόμισμα.

Με τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί με σχεδόν μηδενικά επιτόκιο  και θα στηρίζει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Με κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Με ουσιαστικό έλεγχο του κόστους εισροών αλλά και των συνθηκών διακίνησης και εμπορίας.

Με δημόσιες υπηρεσίες, Ινστιτούτα και Κέντρα Έρευνας να πρωτοστατούν στην παραγωγή γνώσης και τη διάχυση αυτής μέσα στον αγροτικό πληθυσμό.

Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

 • Κατάργηση  του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
 • Διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών
 • Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και  καμία  μείωση της κρατικής συμμετοχής στην  κοινωνική  ασφάλιση
 • Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
 • Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  στο  καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
 • Ύπαρξη ακατάσχετου  λογαριασμού  και  για τους αγρότες
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 • Κατάργηση του  νόμου που αυστηροποίησε το  θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και  «πέταξε  έξω» τα 2/3  σχεδόν των αγροτών
 • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
 • Ευρεία σεισάχθεια  στα  χρέη  και  τα κόκκινα δάνεια  των  μικρομεσαίων αγροτών και  ουσιαστικές ρυθμίσεις στους  υπόλοιπους  αγρότες.
 • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και  καταναλωτή.
 • Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
 • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
 • Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας

Γα να λυθούν όμως   τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

 • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
 • Η ανατροπή της λιτότητας.
 • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
 • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
 • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
 • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
 •  Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
 • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ”πετάει έξω” τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το αγροτικό τμήμα της ΛΑ.Ε. καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μέχρι αύριο οι αιτήσεις στον ΣΘΕΒ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις