Ειδήσεις

Λέσχη Εργασίας: Η Κυριακή θα παραμείνει αργία για όλες κι όλους!


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε για μια ακόμη φορά τα εφιαλτικά της δόντια. Και τα έδειξε στους εργαζόμενους – όχι στους εργοδότες. 32 Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές με βάση το νόμο 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Άμεση έναρξη του μέτρου στο δήμο Αθηναίων και γρήγορη επέκταση σε άλλες περιοχές. Δεν τους φτάνουν οι εξευτελιστικοί μισθοί, η εργασία-λάστιχο, οι απολύσεις, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο υποκατώτατος μισθός, οι λευκές νύχτες. Τα κέρδη των αφεντικών –ο υπέρτατος νόμος για την κυβέρνηση- απαιτούν ΚΑΙ κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η κυριακάτικη αργία είναι χαράκωμα μάχης για όλους τους εργαζόμενους. Όπως ήταν χθες το δικαίωμα στη δουλειά των συμβασιούχων στους ΟΤΑ ή προχτές η μάχη των ναυτεργατών και των υγειονομικών. Κάθε εργατικό δικαίωμα που καταργείται σε έναν κλάδο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τους υπόλοιπους. Και κάθε εργατική νίκη είναι ένα μήνυμα ότι με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αγώνα μπορεί η ζωή να καλυτερεύει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στους άλλους χώρους ξέρουμε καλά ότι ο μόνος που κερδίζει από αυτό είναι οι εργοδότες. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει για τους εμποροϋπάλληλους εξοντωτική, απλήρωτη και ελαστική εργασία, όχι καλύτερο μισθό και λιγότερη ανεργία. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους -που οι μισθοί τους έχουν ρημαχτεί από τη λιτότητα, τα μνημόνια και τη φορολογία- ισοδυναμεί με κοροϊδία: και με 32 και με 52 και με 82 Κυριακές, δεν έχουν τα χρήματα για να ψωνίζουν ούτε τα βασικά – πόσο μάλλον τα λαμπερά που διαφημίζουν οι βιτρίνες.

Δεν εγκαταλείπουμε κανένα δικαίωμά μας!

Δεν υποχωρούμε από καμία ανάγκη μας!

Η Κυριακή θα παραμείνει αργία για όλους.

Απαιτούμε:

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας.

Καλούμε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το συνδικαλιστικό κι εργατικό κίνημα, τις συλλογικότητες, τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, να πάρουν θέση μάχης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων.
Να αποφασιστούν γενικές συνελεύσεις, δράσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την αποτροπή της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, να υπάρξει συμμετοχή στην απεργία στις 16 Ιούλη & στον νόμο μας!
Καλούμε σε συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου την Κυριακή 16 Ιούλη στις 10:30 π.μ..

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
12/7/2017

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήρια δήλωση του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου για τη λήξη της θητείας του
Επόμενο άρθρο Ισχυρό μήνυμα από την Ιερά Μητρόπολη κατά της βίας