Ειδήσεις

Η Ε.Ε.Ν.Α.Λ στην Μοναστική κοινωνία των Μετεώρων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας


Η Ελληνική  Εταιρεία νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών νομού Λάρισας, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στις γυναίκειες μονές των Μετέωρων  Ρουσάνου, Αγίου Στέφανου και στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας και Μανιταριών. Σκοπός της μετάβασης, η νοητική ενδυνάμωση των ωφελούμενων,  μεσω τής θρησκευτικής  κληρονομίας  και τού φυσικού περιβάλλοντος. Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού, το μουσείο Φυσικής ιστορίας και μανιταριών., Η πολυπληθής ομάδα της Ε.Ε.ΝΑ.Λ.ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των σπάνιων πουλιών και των άγριων ζωών του δάσους.

Τασπάνιαεκθέματα πού τελούν υπόεξαφάνιση,εντυπωσίασαν τους πάντες, όπως το πολύχρωμο ζαρκάδι,  ο ασπρόμαυρης,και η γερακίνα , με αποτέλεσμα να προκληθείδιαδραστικόδιάλογος, συνδέοντας την γερακίνα με το τραγούδι .Η ξενάγησησυνεχίστηκεστην πτέρυγα μανιταριών, όπου όλοιμαγεύτηκαναπό τα χρώματααυτών,έμαθαν για   την θρεπτική αξία των μανιταριών,τα βρώσιμα,  δηλητηριώδη, την πανάκριβη μαύρητρούφα καιτα προϊόντα της.

Στο πέραςτης ξενάγησης γεύτηκανεδέσματά  μανιταριών  με λάδιμαύρηςτρούφας,από το προσωπικό του μουσείουπρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Λ  Ελένη Νιφλή ευχαρίστησε  τοπροσωπικό του μουσείου, τους μοίρασεαναμνηστικά για το 2023 και ενημερωτικόυλικό  για τις παρεχόμενεςυπηρεσίες της εταιρείας.Ο δεύτεροςσταθμός ήταν η μετάβασηστην γυναίκεια  μονή Ρουσάνου,  που δεσπόζει σε έναπανύψηλο  βράχο, και εξουσιάζει όλο τον θεσσαλικό κάμπο και η οπόιααποτελεί  μνημείοπαγκόσμιας κληρονομίαςσύμφωνα με την UNESCO.Εκείέγινευποδοχή και ξενάγηση σεόλους τους χώρους, από την ξεναγό, η οποίαδιηγήθηκε την ιστορία της μονής,  παρουσίασε τις σπάνιεςτοιχογραφίεςτου ναού, μίλησε για την αγίαΒαρβάρα που τιμάται και αφηγήθηκετην ιστορία της Πανάγιας της Παραμυθίας.Όλααυτά προκάλεσαν θαυμασμό και έντονοενδιαφέρον για συζήτηση στους συμμετέχοντες οι οποίοι ζήτησαν να μάθουνπερισσότερα.Στο πέρας της Ξενάγησης,  η Αδελφή Μαξίμη δεξιώθηκε όλη την ομάδα,  μίλησε για τον ρόλο της πίστης στον άνθρωπο,ενθουσιάστηκε μετο έργο της Εταιρείας , έδωσε την ευλογιάτης και φωτογραφήθηκε με την ομάδα.Επακολούθησεομαδικόγεύμα  στην όμορφη Καλαμπάκα, ενώ  το απόγευμα έγινε επίσκεψη στην μονή του ΑγίουΣτεφάνου .Εκεί, η  ηγουμένη αφηγήθηκε την ιστορία της μονής,  αναφέρθηκε τους βανδαλισμούς που υπέστη ,με αποτέλεσμα να γίνειαργότερα ηαγιογράφηση με τοιχογραφίες που απεικονίζουν το όρος των ελαίων, τους ευαγγελιστές  τον παντοκράτορακλπ. Τοξυλόγλυπτο τέμπλο, τα  χρυσοκέντηταάμφιά ,τα βιβλία, τα αργυρά κειμήλια, οι ξυλόγλυπτοισταυροί τα 140 χειρόγραφα και η προσφορά της μονήςστην τοπική κοινωνία, σε οικονομικό και εκπαιδευτικόεπίπεδοτους ενθουσίασανόλους. Και αυτή η γυναικεία Μονήθεωρείται,μνημείοπαγκόσμιαςκληρονομίαςαπο την UNESCO. Η ιστορία τα κειμήλια, οιαγιογραφίες το τοπίο, η κτιριακή υποδομή κινητοποίησαν , το σώμα, την προσοχή τηνμνήμη, όλο το αισθητηριακόσύστημαδημιουργώνταςένασυναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο Η αρχιτεκτονική των μονών, οιλαξευμένοιβράχοι, η χλωρίδα, η πανίδα  και   το επίπεδοτων μοναχών, συνθέτουν το ουράνιομε το επίγειο. Η πνευματική τροφοδοτηση,έκλεισε μεψυχαγωγία , μουσική, χορό και  επίσκεψη στον Μύλο των ξωτικών στηνπόλη των Τρικάλων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία χορωδιών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Στον Μύλο των Ξωτικών το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» του Δ. Τρικκαίων