Πρωτοσέλιδο

Ευρύτατο δίχτυ κοινωνικής προστασίας από τον Δ. Τρικκαίων


Με 90.000€ από το ταμείο του, 415 οικογένειες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, 43.860 γεύματα από το Κοινωνικό Εστιατόριο και 36.467€ αξία φαρμάκων, ο Δήμος Τρικκαίων και το 2017 υλοποίησε πραγματική κοινωνική πολιτική.
Οι Δομές του Δήμου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεισφέρω», σε συνεργασία με τη Συνειρμός αμκε λειτούργησαν αθόρυβα μεν, ουσιαστικά δε για εκατοντάδες συμπολίτες.
Η κρίση και τα αποτελέσματά της αφορούν τρικαλινούς που αναγκάζονται να καταφύγουν στις δομές: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Ξενώνας Νυχτερινής Φιλοξενίας Αστέγων, αποτελούν την αιχμή του Δήμου για την αντιμετώπιση συνεπειών της κρίσης. Μαζί με τις υπηρεσίες της Πρόνοιας, το ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, τους βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τις δομές για τη βία κατά γυναικών, το Κοινωνικό Κέντρο για Ρομά, το πρόγραμμα ΚΕΑ, ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Οι συγκεκριμένες δομές του Δήμου, που λειτουργούν από το 2014 στο παλιό κτήριο του Νοσοκομείου Τρικάλων και στην περιοχή του συνοικισμού Αγίου Οικουμενίου, κινητοποίησαν ολόκληρη την τρικαλινή κοινωνία: επιχειρηματίες, δημόσιοι φορείς, όπως η ΣΜΥ και το Κατάστημα Κράτησης, ομάδες, απλοί πολίτες, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Η συνδρομή των τρικαλινών του εξωτερικού και η ενίσχυση από αδελφοποιημένες πόλεις, απετέλεσαν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για να γίνει αυτό το δίχτυ ασφαλείας πιο μεγάλο και πιο σταθερό.

Οι αριθμοί, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Λογοδοσίας για το 2017, λένε την αλήθεια:

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Σύνολο οικογενειών  που εξυπηρετήθηκαν 415
Σύνολο ατόμων που εξυπηρετήθηκαν 1.210
Συνολική αξία των προϊόντων που χορηγήθηκαν 81.650
Μέση αξία των προϊόντων που χορηγήθηκαν σε κάθε οικογένεια 710

 

 

Κοινωνικό Εστιατόριο

Οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν 147
Αριθμός ολοκληρωμένων γευμάτων που διατέθηκαν 43.860
Αξία των γευμάτων που διατέθηκαν (κατ’ εκτίμηση) 220.000

 

Κοινωνικό Φαρμακείο

Δημότες που εξυπηρετούνται με φάρμακα τακτικά (σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση) 125
Δημότες που εξυπηρετήθηκαν με φάρμακα περιστασιακά 401
Αξία των φαρμάκων που χορηγήθηκαν 36.467

 

Μαζί με τους 22 πολίτες που εξυπηρετούνται από το Κέντρο ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και τον Ξενώνα Νυχτερινής Φιλοξενίας, ο Δήμος Τρικκαίων και η «Συνειρμός» υλοποίησαν το συγκεκριμένο ευρύ πρόγραμμα.
Μάλιστα ο Δήμος Τρικκαίων χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το Κοινωνικό Εστιατόριο και τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας για Αστέγους, ενώ οι λοιπές δράσεις χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Και όχι μόνο αυτά. Ο Δήμος Τρικκαίων, αντιλαμβανόμενος την αλλαγή των αναγκών και προσαρμοζόμενος σε αυτές, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα δράση. Συγκεκριμένα, με βάση το συμφέρον των συμπολιτών, υπέβαλλε πρώτος πρόταση ύψους 285.000€ για αναβάθμιση και ενιαία χωροθέτηση 2 δομών:

  • του Κοινωνικού Εστιατόριου
  • του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων.

Μαζί με το Κέντρο Κοινότητας, που εγκρίθηκε και ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον χώρο του Α ΚΑΠΗ Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων στεγάζει σε ένα κτήριο, δομές που αφορούν συμπολίτες, μειώνοντας έξοδα, προωθώντας δράσεις και ασκώντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Η πρόταση υποβλήθηκε σε πρόσκληση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Ε.Π Θεσσαλίας και, εφ’ όσον εγκριθεί, θα αποτελεί μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του Δήμου Τρικκαίων σε τρικαλινούς που χρήζουν κοινωνικής προστασίας. Μια συνεισφορά που θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δ. Παπαστεργίου: Επενδύουμε στη νέα Παιδεία
Επόμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων