Ειδήσεις

Δράσεις του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας


Το Σάββατο 21/1/2018 ήταν μια μέρα «γεμάτη» από μαθηματικά για την πόλη μας. Αρχικά διεξήχθη ομαλά  ο διαγωνισμός «Ο Ευκλείδης» στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 59 μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν στην πρώτη φάση: «Ο Θαλής».

Στην συνέχεια ακολουθήσε ημερίδα στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα με τίτλο:

ΓεωμετρίαΔικτύων και Κοινωνική Επιρροή
Τα Δίκτυα στη Ζωή μας και η Ζωή μας στα Δίκτυα
 Οι ομιλητές ήταν οι :Π. Μωυσιάδης,  Ι. Αντωνίου, Ε. Ιωαννίδηςτου  Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη αποτελούνταν από  4 μέρη:

  1. Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με Δίκτυα

Στην πράξη εμφανίζονταιΠροβλήματαπου αντιμετωπίζονται καλύτερα και ευκολότερα με τη θεωρία δικτύων,καθώς και άλλα που αντιμετωπίζονταιμόνο με αυτήν την Θεωρία.

Τα Δίκτυαείναι κλάδος τωνΜαθηματικών που αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.Κυρίωςλόγω της Ανάπτυξης του ΠαγκόσμιουΙστού, των ΚοινωνικώνΔικτύων και της άνευπροηγούμενουδιαρκούςπαραγωγήςΔεδομένων. Το Πρόβλημα των ΜεγάλωνΔεδομένων είναι ότι δεν μπορούμε νατα διαχειριστούμε και να λάβουμεαποφάσεις σε πραγματικόχρόνο με τιςδιαθέσιμηΣτατιστικέςΜεθόδους. Το κύριο γνώρισμα των προβλημάτων αυτών είναι η πολυπλοκότητα, ένεκα των πολλών διασυνδέσεων και αλληλεξαρτήσεων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ιδρύσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα. Δόθηκαναπλάενδεικτικάπροβλήματα και ο τρόπος επίλυσής τους με Δίκτυα.

  1. Γεωμετρία Δικτύων και Κοινωνική Επιρροή

Έγινε μια αναδρομή από την Κλασική Γεωμετρία μέχρι τη Γεωμετρία των Δικτύων. Αυτή είναι η σχεσιακή γεωμετρία του Poincare, η οποία γενικεύει την ευκλείδεια γεωμετρία κι όλες τις Γεωμετρίες. Στην Γεωμετρία των Δικτύων, θεωρούμε ότι δύο σημεία δεν ενδιαφέρει αν συνδέονται με ευθεία ή καμπύλη ή πόσο είναι το μήκος της σύνδεσης, αλλά μόνο τα αν συνδέονται ή όχι. Στα πλαίσια αυτής της νέας γεωμετρίας, δόθηκαν ορισμοί του κανονικού δικτύου, του τυχαίου δικτύου του μικρόκοσμου, των αυτοόμοιων δικτύων που εμφανίζονταισυχνότερα στην φύση.

  1. ΔίκτυαΓνώσης

Αναπτύχθηκε εφαρμογή της θεωρίας δικτύων στα δίκτυα γνώσης, όπου ενδιαφέρουν οι παράγοντες που ρυθμίζουν την ταχύτερη και ευρύτερη διάχυση της γνώσης εντός του δικτύου ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

  1. Τζάκποτ στο Τζόκερ

Περιεγράφηκετο παιχνίδι Τζοκερκαι υπολογίστηκαν οι πιθανότητες νίκης για την πρώτη κατηγορία. Στη συνέχεια με προσομοίωση μελετήθηκε το πλήθος των διαδοχικών τζάκποτ σε ένα απλόπαράδειγμα. Κατόπιν υπολογίστηκαν οι ροές αποτυχιών στο παιχνίδι του Τζόκερ με δεδομένα από τις μέχρι σήμερα κληρώσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο και υπολογίστηκε ο μέσος όρος των ροών αποτυχιών και η κατανομή τους. Από τις κατανομέςπροέκυψαν οι αναμενόμενες καταστάσεις. Από την ανάλυσηαυτή δεν τεκμηριώνεται ότι οι κληρώσεις δεν είναι τυχαίες. Δηλαδή τα αποτελέσματα των παρατηρούμενωνκληρώσεωνσυμφωνούν μεαποτελέσματατυχαίωνδιεργασιών

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων
Επόμενο άρθρο Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Όχι, ο άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω!