Ειδήσεις

Αυξημένη ζήτηση για το φυσικό αέριο


Σε συνέχεια της από 01/07/2016 ανακοίνωσης των εταιριών ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για την παροχή  Δωρεάν Τελών για Σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, καταγράφεται από τον πρώτο κιόλας μήνα ισχύος της προσφοράς, αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο αναμένεται να έχουν συναφθεί πάνω από 1.100 συμβάσεις(700για την ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & 400 για την ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)για νέες συνδέσεις συνολικά και για τις δύο εταιρίες.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η προσφορά θα ισχύει έως και 31/12/2016, για Αυτόνομη Θέρμανση (σε υπάρχουσα παροχετευτική στήλη ή συστοιχία μετρητών-κατασκευασμένη έως 31/12/2015) Κεντρική Θέρμανση – Βιοτεχνική & Επαγγελματική Χρήση. Η προσφορά αφορά τη ΔΩΡΕΑΝ κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα των ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (τοποθέτηση έως και το μετρητή φυσικού αερίου). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται περεταίρω μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών, καθώς σύμφωνα με τον ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώνεται από 01/01/2017 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση και αυτό μεταφράζεται σε όφελος προς τον καταναλωτή σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό.

Δεδομένης της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο), το φυσικό αέριο τη χειμερινή περίοδο καθίσταται ακόμη πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό καύσιμο επιφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στον οικιακό καταναλωτή,πέρα από τη θετική επίδρασή του στο περιβάλλον.

Επιπλέον,  οι  ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου σε ολοένα και περισσότερους κατοίκους και επαγγελματίες των περιοχών της Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας, σχεδιάζοντας την επέκτασή του δικτύου  τους σε υφιστάμενες αλλά και νέες περιοχές. Συγκεκριμένα για το έτος 2016, προβλέπονται επενδύσεις του δικτύου συνολικού ύψους 13,9 εκατ. €, (8,4 εκ. € για τη Θεσσαλονίκη και 5,5 εκ. € για τη Θεσσαλία) με την κατασκευή 42,9 km δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη το δίκτυο επεκτείνεται στους Δήμους Δέλτα (Σίνδος & Ιωνία), στον Δήμο Παύλου Μελά (Νικόπολη) στον Δήμο Θερμαϊκού για την Άνω Περαία και τους Νέους Επιβάτες, ενώ για την Θεσσαλίας, οι επεκτάσεις δικτύου φυσικού αερίου καλύπτουν υφιστάμενες αλλά και νέες περιοχές όπως στον Αλμυρό και τα Φάρσαλα.

Οι παραπάνω ενέργειες ενισχύονται ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την  εταιρία PalmosAnalysis τα οποία δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο φυσικό αέριο και τη λειτουργία των δυο εταιριών.

Το χαμηλό κόστος φαίνεται ότι είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τους καταναλωτές, όπως προκύπτει και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τελευταίους. Το 88% για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και το 90% για την ΕΠΑ Θεσσαλίας των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι  συνδέθηκαν με το δίκτυο φυσικού αερίου για οικονομικούς λόγους.

Ο δείκτης ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλός, σε ποσοστό 87% για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα 92% για την ΕΠΑ Θεσσαλίας, ενώ οι υφιστάμενοι πελάτες σε ποσοστό 94% για τη Θεσσαλονίκη και ποσοστό 93% για τη Θεσσαλία θα συνιστούσαν τη χρήση φυσικού αερίου και σε άλλους.

Το αίσθημα ασφάλειας που αποτυπώνεται στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό των δύο  ΕΠΑ, αποδεικνύεται από το ποσοστό των ερωτηθέντων της τάξεως του 95% που απαντούν ότι το θεωρούν ασφαλές καύσιμο.  Το γεγονός αυτό ενδυναμώνεται από το ότι οι δύο ΕΠΑ επενδύουν διαρκώς στην ενίσχυση της ασφάλειας στο δίκτυο διανομής και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τη βελτίωση του επιπέδου επίβλεψης των έργων, την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και την ικανοποίηση των πελατών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω,  οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν των δράσεων και των προσφορών των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης & ΕΠΑ Θεσσαλίας θα πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα ΔΩΡΕΑΝ τεχνική αυτοψία από πλευράς ΕΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες:

  • Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου των εταιρειών στο 11 150
  • Στις ιστοσελίδες των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης epathessaloniki.gr, & ΕΠΑ Θεσσαλίας www.epathessalia.gr,
  • Στα κατά τόπους Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών.

 

 

 

 

Ε.Π.Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.- Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.

Σταθερά δίπλα σας από το 2000

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 11 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Στο προσκήνιο Αχελώος και υδατικοί πόροι