- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης – Γιορτή Λήξης

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση με Θέμα: Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή – Ζωγραφική με κουκίδες. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά, γνώρισαν το κίνημα του Πουαντιγισμού και χρησιμοποιώντας μερικές βασικές αρχές της τεχνικής του έφτιαξαν τα δικά τους έργα. Με την εικαστικό Δέσποινα Ράμπια.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στη δράση με Θέμα: “Τα σημεία ταξιδεύουν-Τα σημεία του ορίζοντα-Πως ταξίδευαν τα παλιά χρόνια -Πως χρησιμοποιούμε την πυξίδα” μιλήσαμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης , την προέλευση και τη σημασία του. Είδαμε πως αλληλεπιδρά το μαγνητικό πεδίο της Γης με την ατμόσφαιρα στο Βόρειο Σέλας και πως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μιλήσαμε για τα σημεία του ορίζοντα και πως χρησιμοποιούμε την πυξίδα για να προσανατολιστούμε. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τη δική μας αυτοσχέδια πυξίδα μαγνητίζοντας ένα καρφί και βάζοντας το να επιπλεύσει με τη βοήθεια ενός φελλού μέσα σε πλαστικό δοχείο. Τέλος παίξαμε στην αυλή της βιβλιοθήκης με τα σημεία του  ορίζοντα. Με το φυσικό Θανάση Σπανιά.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τα παιδιά πειραματίστηκαν με διάφορες μορφές ισορροπίας μέσα από τη δράση “Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες -Σημείο ισορροπίας”
Στην αρχή εξερευνήσαμε τα σημεία στήριξης του σώματος μας και στη συνέχεια μετατρέψαμε το ίδιο μας το σώμα σε επιφάνεια στήριξης. Καταλάβαμε ότι για να μπορέσει ένα σώμα να ισορροπήσει εξαρτάται τόσο από την επιφάνεια και την κλίση των σωμάτων πάνω στα οποία προσπαθούμε να ισορροπήσουμε, όσο και στη μεταφορά του κέντρου βάρους του σώματος που προσπαθεί να ισορροπήσει. Μέσα από το παιχνίδι βιώσαμε τις έννοιες της συγκέντρωσης και της προετοιμασίας, έτσι ώστε να μη βάζουμε σε κίνδυνο τα σώματα των άλλων καθώς και το δικό μας. Με τη χορογράφο-καθηγήτρια έντεχνου χορού Μαρία Γαδετσάκη.

  Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου  στη δράση με θέμα «Τα σημεία αποκτούν γεύση Γλυκά και αλμυρά σημεία» τα παιδιά διακόσμησαν γλυκές  και αλμυρές  δημιουργίες για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκε η Γιορτή λήξης της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» με θέμα «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.  Οι περιπέτειες των σημείων όλου του καλοκαιριού αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης σε μια    γιορτινή ατμόσφαιρα. Θυμηθήκαμε πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις, έννοιες μπορεί να είναι ένα σημείο. Ανακαλύψαμε, ζωγραφίσαμε, φωτογραφίσαμε διαφορετικά σημεία και αναπολήσαμε τις περιπέτειες που ζήσαμε κι αυτό το καλοκαίρι. Οι μικροί «σημειολόγοι» ταυτίστηκαν με ήρωες, καλλιέργησαν δεξιότητες, ενίσχυσαν την κοινωνικότητα– ενσυναίσθηση- ομαδικότητα-συνεργασία και απόλαυσαν την ανάγνωση.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ευχαριστεί θερμά όλους- παιδιά, γονείς , εμψυχωτές , εθελοντές- που για ένα ακόμα καλοκαίρι στήριξαν τις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης μας, η οποία μεταμορφώθηκε σε μοναδικό κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.