- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

20 χλμ. υπόγειοι αγωγοί άρδευσης στη Φαρκαδόνα από την Περιφέρεια

Υπόγειους αγωγούς συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και τον εκσυγχρονισμό 17 γεωτρήσεων για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών στις Δημοτικές Ενότητες Δημοτικές Ενότητες Φαρκαδόνας, Οιχαλίας και Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας και στη Δημοτική Ενότητα Εστιαιώτιδας του Δήμου Τρικκαίων κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.123.901,35 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  του  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Ύδωρ.Thess που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με  στόχο την εξασφάλιση νερού για άρδευση, υπογειοποιούμε 20 χλμ αρδευτικού δικτύου  και εκσυγχρονίζουμε  τον  ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό 17  υφιστάμενων γεωτρήσεων, με συστήματα  inverter σε περιοχές της Φαρκαδόνας και των Τρικάλων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες,  ξεκινά ένα έργο ζωής για την Πηνειάδα, το Κεραμίδι, την Κρήνη, τη Χρυσαυγή, το Γριζάνο, το Ζάρκο, τη Φαρκαδόνα και το Πετρόπορο. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη, στηρίζουμε τους αγρότες, στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Το έργο

Το σύνολο των αρδευόμενων εκτάσεων που εξυπηρετείται από το έργο, βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) και η άρδευση πραγματοποιείται  σήμερα από τις δεκαεφτά υφιστάμενες γεωτρήσεις οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το έργο αφορά στην υπογειοποίηση των υφιστάμενων αγωγών άρδευσης και στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Το συνολικό  μήκος των αγωγών άρδευσης που θα υπογειοποιηθούν είναι περίπου 20.400 μέτρα και οι διατομές των αγωγών Φ110 έως Φ225, 10, 12, 50 και 16 ατμοσφαιρών και θα είναι στο σύνολό τους πλαστικοί από PVC-U. Επίσης ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (inverter) στα αντλιοστάσια του Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. Θεσσαλίας.