- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Όχι στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών για την εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ

Την ώρα που ο λαός μας συγκλονισμένος, θρηνεί τους αδικοχαμένους νεκρούς του σιδηροδρομικού εγκλήματος στον Ευαγγελισμό, που φέρει την σφραγίδα όλων των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), η κυβέρνηση της Ν.Δ λίγο πριν τις εκλογές, προσκολλημένη πιστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κατέθεσε προς ψήφιση ένα ακόμα νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει και να εδραιώσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, αρπάζοντας με το έτσι θέλω τα χωράφια αγροτών, που γειτνιάζουν με επενδύσεις φωτοβολταικών και αιολικών!!!

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 163 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ επιμένει και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών από επιχειρηματικούς ομίλους ΑΠΕ, στο όνομα του “δημόσιου συμφέροντος”, όπως αποκαλεί τα κέρδη μια χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Νόμο 4951/2022 οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων.

Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί μέσα σε μια νύχτα να χάσουν τα χωράφια τους, τα οποία καλλιεργούν και ζουν τις οικογένειές τους.

Είναι άλλη μια πλευρά της “πράσινης ανάπτυξης” που την έχει νοιώσει ο λαός μας και οι βιοπαλαιστές αγρότες στην πλάτη τους με τη μεγάλη ακρίβεια στο  ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το νερό και όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Να σημειώσουμε ότι η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα υπολείπεται των σημερινών μεγάλων αναγκών του επισιτισμού μας, αφού τα τρόφιμα που παράγονται από τη γη μας, δεν αρκούν για  την κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης του λαού μας. Για το λόγο αυτό και γίνονται συνεχώς εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου αυτού νομοσχεδίου και καλεί τους αγρότες με τον οργανωμένο αγώνα τους να ανατρέψουν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.