- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Χρ. Σιμορέλης: Η Ν.Δ βλάπτει σοβαρά τη μεσαία τάξη!

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας της Οικονομίας, είτε μιλάμε για τον προϋπολογισμό είτε, για το φορολογικό νομοσχέδιο, είτε για το κουτσουρεμένο κοινωνικό μέρισμα.Η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα βλέπουν ισχνές ή καθόλου φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αυξάνεται η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το όφελος από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι από 0 έως 17 ευρώ για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων, ωφελεί μόνο το 2,5% των επιχειρήσεων, και μόνο το 1% των φορολογουμένων.

Επιπλέον, με το νέο ασφαλιστικό που έρχεται, ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα κάνει ταμείο και θα διαπιστώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τον επιβαρύνει στο σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του (πχ αγρότες). Η κυβέρνηση επαναφέρει το σύστημα τω κλάσεων, που συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών και καταργεί τη μόνιμη παροχή (13η σύνταξη) που νομοθέτησε ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία οι συνταξιούχοι έλαβαν 830 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα έσπευσε στη Βουλή να επαναταυτοποίησει τημεσαία τάξη και να εντάξει σε αυτήν άτομα με εισόδημα 525 ευρώ/μήνα (κάτι που η ΝΔ δεν είχε κάνει προεκλογικά!).

Σε κάθε νόμο που φέρνει η κυβέρνηση αποτυπώνεται η ταξική μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΝΔ κατασπατάλησε το υπερπλεόνασμα του 2019, στους έχοντες και κατέχοντες, ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού -και σίγουρα όχι για την μεσαία τάξη που ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής υποσχολογίας. Μείωσε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ για περιουσίες πάνω από 1.000.000 Ευρώ. Μείωσε στο μισό, τον φόρο στα μερίσματα. Έδωσε ελαφρύνσεις σε καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ-ΚΑΕ. Σε συνέχεια του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που απάλλαξε από υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών σε Οργανισμούς Συλλογικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ) στα ΜΜΕ, καθώς και υποβολής πόθεν έσχες των μετόχων τους σε τηλεοπτικά κανάλια, έρχεται τώρα να τους εξαιρέσει και από Ειδικό Φόρο Ακινήτων, που είναι εργαλείο αποκάλυψης offshore,μειώνοντας ταυτόχρονα σκανδαλωδώς τη φορολογία τους.

Παράλληλα, για 7 στους 8 ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, κόβεται το κοινωνικό μέρισμα που επί 3 συναπτά έτη έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε γι’ αυτούς ανάσα και ενίσχυση για την πραγματική οικονομία. Τότε, η Νέα Δημοκρατία έλεγε «είναι ψίχουλα» και «επιδοματική πολιτική».Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινωνικό μέρισμα επέστρεψε σε 1,6 εκατ. πολίτες 629 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε 750 εκατ. ευρώ το 2017 με δικαιούχους 3,65 εκατ. Πολίτες και το 2018 δόθηκαν 780 εκατ. ευρώ με δικαιούχους 3,7 εκατ. πολίτες. Άρα, κα μόνο η αριθμητική σύγκριση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τότε είχαμε μια πολιτική με αποδέκτες πολύ περισσότερους από τους σημερινούς περίπου 250.000 που αφορούν τα μόλις 175 εκατ. της σημερινής κυβέρνησης. Ακόμη δεν υπάρχουν κατάφορες αδικίες στις κατηγορίες δικαιούχων όπως το ηλικιακό όριο στα ΑμεΑ, 24 έτη, πάνω από το οποίο δεν δικαιούνταικοινωνικό μέρισμα. Επιπλέον όσοι πάρουν το μέρισμα θα είναι μετά τις γιορτές γιατί τοψηφιακό επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν πρόλαβε να ετοιμάσει το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να το υποστηρίξει.

Όλα αυτά δείχνουν μια απίστευτη άγνοια της πραγματικότητας και μια τεράστια υπεροψία. Η ΝΔ συμπεριφέρεται στους συμπολίτες μας με αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες τους. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεπληρώνει προεκλογικά γραμματεία σε φίλους και εκλεκτούς μοιράζοντας θέσεις. Τις τελευταίες μάλιστα μέρες ζήσαμε ένα ακόμη φιάσκο, καθώς κατέρρευσε το παραμύθι περί «αρίστων» κάπου ανάμεσα σε πλαστά πτυχία κομματικών στελεχών. Ο κόσμος πλέον βλέπει στη ζωή του την πραγματικότητα της δεξιάς και έχει αρχίσει ξανά να ακούει, η περίοδος χάριτος για τον κ. Μητσοτάκη έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ανασυγκροτείται, παράγει πολιτική, ασκεί εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση.Βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και δημιουργεί τους όρους ώστε η χώρα να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, προοδευτικής διακυβέρνησης. Στο δρόμο προς το 3ο συνέδριο, κάνουμε κάλεσμα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και εδώ από τα Τρίκαλα αυτή την Τρίτη, στον κόσμο να πυκνώσει τις γραμμές μας και πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Θέλουμε και χρειαζόμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των μη προνομιούχων Ελλήνων.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α