- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Υπόμνημα της ΟΑΣΤ για τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις

Μετά τις  έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών  και τις  δραματικές επιπτώσεις που είχαν στους  αγροκτηνοτρόφους του νομού μας  το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων «Η Άνοιξη» συνεδρίασε εκτάκτως  και αφού εκτίμησε την κατάσταση που διαμορφώνεται αποφάσισε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών η παράσταση  του ΔΣ στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και η κατάθεση υπομνήματος με τα αιτήματα της ομοσπονδίας για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις των πληγέντων,  μέτρα οικονομικής τους ανακούφισης , καθώς και για τα αναγκαία έργα υποδομής. Το υπόμνημα που συνέταξε το ΔΣ της ομοσπονδίας στάλθηκε και στους 4 δήμους του νομού μας , καθώς και στα αρμόδια υπουργεία

Αναλυτικά το υπόμνημα της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»  έχει ως εξής:

«Υπόμνημα

της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων  «Η Άνοιξη»

Προς:  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δήμoυς: Τρικκαίων , Καλαμπάκας ,Πύλης ,Φαρκαδόνας

ΘΕΜΑ: Μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες  

               στον Νομό Τρικάλων

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το τελευταίο διάστημα το Νομό Τρικάλων . Από τις βροχοπτώσεις επλύγισαν αγρότες , κτηνοτρόφοι , μελισσοκόμοι αλλά και επαγγελματίες  στην περιοχή Καλαμπάκας (Αμπέλια, Διάβα, Κλεινοβός, Γλυκομηλιά, Μεγάλη Κερασιά),στις παραπήνειες περιοχές (Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Παραπόταμος τα παραπήνεια χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας Νομή , Φανερωμένη , Κλοκοτός Κεραμίδι ,Ζάρκο ,Πηνειάδα) και σε χωριά του Δήμου Τρικκαίων( Αρδάνι , Ρίζωμα , Πλάτανοςκ.α)

Σπίτια πλημμύρισαν και κατέρρευσαν, οικοσυσκευύς καταστράφηκαν, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές,  καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά , ποιμνιοστάσια, ζωοτροφές  καταστράφηκαν μαζί και ζώα που πνίγηκαν μελισσοκομικές καλλιέργειες , ενώ μεγάλες  ζημιές έγιναν στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και φέτος πριν ακόμα μπει για τα καλά το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας. Οι πληγές που αφήνουν οι πλημμύρες είναι αμέτρητες και οδυνηρές .

Για άλλη μια φορά, ακουστήκαν λόγια συμπόνιας από τους κρατούντες της κυβέρνησης ,της περιφέρειας και των δήμων αλλά λύση καμία , το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, έχουμε χορτάσει από δηλώσεις και υποσχέσεις όμως το «κακό» έχει γίνει.

Αγρότες , κτηνοτρόφοι την «πληρώνουν», με ασπιρίνες δεν γιατρεύεται ο ασθενής χρειάζεται πρόληψη και θεραπεία.

Σήμερα οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση μελετών και  σχεδίων αντιμετώπισης τους, χρειάζεται κονδύλια που δεν δίνονται.

Ως αγρότες του Ν Τρικάλων όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού , και ταυτόχρονα  έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα από την γενικότερη αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ , μετά και την καταστροφική ζημιά που έχουμε πάθει από τις πλημμύρες είναι αδύνατη η επιβίωση των οικογενειών μας.

 

Ζητάμε :

 

Το ΔΣ της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»