- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Τοποθέτηση Χρ. Σιμορέλη για τα ενεργειακά έργα της Θεσσαλίας και τη Μεσοχώρα

Με μεγάλη χαρά παρευρέθηκα χθες στη σύσκεψη που συνδιοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στα γραφεία της ΕΘΕΜ στην Αθήνα, με σκοπό να συζητήσουμε για σημαντικά θέματα της Θεσσαλίας που συνδέονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γίνεται διάλογος από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς, με σκοπό να καταλήξουμε σε επίλυση θεμάτων που εκκρεμούν για πολλά χρόνια.
Με πάγια θέση ότι η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να προχωρούν παράλληλα και με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Θεσσαλίας, έχουμε πρόθεση, ως νομοθετικό σώμα, να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο προς εκείνη την κατεύθυνση.
Δυστυχώς για πολλά χρόνια ο θεσσαλικός λαός έπεσε θύμα των υποσχέσεων για την εκτροπή του Αχελώου, κάτι που στοίχησε στην κοινωνία, χρόνο και κατασπατάληση πόρων, εξυπηρετώντας μόνο τα μικροπολικά συμφέροντα εκείνων που την υποσχέθηκαν. Εάν είχαμε προχωρήσει σε εναλλακτικές κατασκευές μικρών ταμιευτήρων στον Πηνειό και τους παραποτάμους του και είχαμε ακολουθήσει σωστή διαχείριση των τοπικών υδάτινων πόρων, πολλά σημερινά προβλήματα θα είχαν ήδη λυθεί. Το τεράστιο οικονομικό κοινωνικό, και οικολογικό κόστος μίας τέτοιας υπόσχεσης κρίθηκε από τον ελληνικό λαό.
Σήμερα, πρέπει να αφήσουμε πίσω τέτοιες κούφιες υποσχέσεις και να προχωρήσουμε άμεσα στην ολοκλήρωση εκείνων των έργων που είναι έτοιμα, που είναι περιβαλλοντικά ελεγμένα και έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Ένα τέτοιο σημαντικό έργο είναι το φράγμα της Μεσοχώρας. Η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, των Βουλευτών και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας είναι υπέρ της άμεσης λειτουργίας του έργου. Έχει συσταθεί επιτροπή από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, με σκοπό την λειτουργία του Φράγματος και την εξεύρεση δίκαιης λύσης για τους κατοίκους. Το έργο που είχε ολοκληρωθεί από το 2001 δεν λειτούργησε για τόσα χρόνια, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάνω από 30 εκ. ευρώ απώλεια ετησίως. Για το φράγμα της Μεσοχώρας, αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόσα χρόνια, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α- ΑΝ.ΕΛ θα το κάνει.

Περιμένω από όλους τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση να αναγνωρίσουν δημόσια ότι η λανθασμένη πολιτική υποσχέσεων του παρελθόντος δεν οδήγησε πουθενά και να στηρίξουμε όλοι μαζί, την ολοκλήρωση εκείνων των έργων που θα έχουν θετικό πρόσημο για τη κοινωνία και το περιβάλλον.

Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α