- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Την Πύλη επισκέφθηκε o Υπουργός Περιβάλλοντος

Την Πύλη επισκέφθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του σχεδιασμού διαχείρισης των υδατικών πόρων, που μέχρι τέλους του χρόνου η Κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει.
Τον κ. Φάμελλο συνόδευαν τα επικεφαλής μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων & οι βουλευτές Χρήστος Σιμορέλης & Παναγιώτα Δριτσέλη, ενώ στο Δημοτικό Κατάστημα Πύλης τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες.
Ο Δήμαρχος Πύλης, κ. Κωνσταντίνος Μαράβας καλωσόρισε τον Υπουργό, ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για τις ενέργειές του σχετικά με το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και μεταξύ άλλων είπε πως:
«……Κύριε Υπουργέ,
στις 02 Αυγούστου 2017, ημέρα Τετάρτη, στον χώρο σας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράψατε την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας.
Είχα πει τότε ότι: Η μέρα εκείνη ήταν σημαδιακή μέρα για το Δήμο Πύλης, για το νομό Τρικάλων, για τη Θεσσαλία και για τη χώρα μας γενικότερα.
Κύριε Υπουργέ,
η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τώρα μάλιστα που μειώνονται έντονα, η σωστή διαχείριση αυτού του πλούτου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και δική μας και δική σας.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βάλουμε μπροστά και την υλοποίηση του Φράγματος της Πύλης. ΈναΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ έργο που δεν αφορά μόνο τον Δήμο πύλης και τις πεδινές του Κοινότητες αλλά και τον Δήμο Τρικκαίων.
Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά. Είναι έργο αντιπλημμυρικό, ενεργειακό, υδρευτικό και αρδευτικό. Η δρομολόγηση του και η κατασκευή του θα δώσει σημαντική ώθηση ανάπτυξης τόσο της γεωργίας όσο και του τουρισμού.
Το Φράγμα, με την σωστή διαχείριση του ταμιευτήρα μπορεί να υδροδοτήσει όλο το πεδινό συγκρότημα του Δήμου Πύλης και της πόλης των Τρικάλων.
Για την άρδευση θα είναι ικανό το Φράγμα να διαθέτει περίπου 40.000.000 κυβικά νερό, πράγμα που σημαίνει ότι εξυπηρετούνται για άρδευση γύρω στα 75.800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής.
Αυτό σημαίνει απίστευτη οικονομία στο κόστος της αγροτικής παραγωγής.
Κύριε Υπουργέ,
Τα δύο φράγματα, Μεσοχώρας και Πύλης μπορούν να δώσουν δυνατότητες στον Δήμο Πύλης, να δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στον Νομό Τρικάλων.
Επίσης με την πλήρη ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς, τον φάρο που θα δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για την υλοποίηση ίδιων έργων και σε άλλες περιοχές της Χώρας μας….».
Ο Δήμαρχος πέρασε επίσης στην κατάθεση άλλων προτάσεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής προς τον Υπουργό ήτοι: α) στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο, χωρητικότητας 335.000κ.μ νερού, κόστους 1.580.000€., β)στην διευθέτηση ρέματος στηνΠιαλεία, κόστους 1.000.000€ γ) στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Πύλης, πρ/σμού 1.643.000€, τις σχολικές μονάδες της Πύλης, Γυμνάσιο & Λύκειο, Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Φήκης& το Δημοτικό Σχολείο της Πηγής και δ) Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Τ.Κ. Πιαλείας.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο κ. Υπουργός, εκθείασε τον ρόλο του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι Δήμοι είναι ο τόπος μας, η Δημοκρατία, η ανάπτυξη… Οι Δήμοι είναι ο άνθρωπος”.
Αναφερόμενος στο έργο της Μεσοχώρας διευκρίνισε δηλώντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το έργο αυτό, δεν υπάρχει καμία σκέψη να γυρίσουμε πίσω, δεν θα κάναμε τόση μεγάλη προσπάθεια, αν υπήρχε οποιαδήποτε ανησυχία. Το έργο αυτό πλέον έχει κλείσει”.
Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής του Υπουργού, δεν ήταν άλλος από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης, για την κατασκευή του φράγματος της Πύλης. Ο Υπουργός είπε πως πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο έργο, ο πρ/σμός του οποίου αγγίζει το ποσό των 100.000.000€, με αρδευτική – υδρευτική σκοπιμότητα, καθώς θα εξυπηρετεί στην άρδευση πολύ μεγάλων εκτάσεων, που υπερβαίνουν τις 80.000στρ.& στην εξασφάλιση πόσιμου νερού σε καλή ποιότητα, με δυναμική σε συνολική τροφοδοσία της τάξεως των 35-40.000.0000 κυβ. νερού.
Τελειώνοντας ο κ. Φάμελλος είπε πως η δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης, θα πρέπει να αποδειχθεί με την κύρωση, από τον ίδιο, του σχεδίου διαχείρισης του νερού, άρα να ονοματιστεί το έργο της Πύλης έως το τέλος του χρόνου, θέτοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα: “για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ και να κριθούμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Το έργο “Φράγμα της Πύλης”, θα ανακοινωθεί στο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα σε λίγες μέρες, θα επικαιροποιηθεί με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επ’ αυτού.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ