- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Τελετή μνήμης του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημητρίου Σιούφα και ανάρτηση της προσωπογραφίας του

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν την Τρίτη στο εντευκτήριο της Βουλής τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Βουλής Δημητρίου Σιούφα, παρουσία της οικογένειάς του, πολιτικών και συνεργατών του.

Στην τελετή μνήμης, που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας σκιαγράφησε την πορεία του Δημήτρη Σιούφα από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο ορεινό Ελληνόπυργο Καρδίτσας ως την προεδρία της Βουλής των Ελλήνων: «Η Βουλή σήμερα με τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Δημήτρη Σιούφα τιμά έναν πολιτικό που είναι υπόδειγμα για κάθε νέο που θέλει να ακολουθήσει την πολιτική. Ως Πρόεδρος της Βουλής άφησε ένα ανάγλυφο αποτύπωμα στον θεσμικό εξωραϊσμό του Κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Τασούλας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Σιούφας στην ενίσχυση του ρόλου του Βουλευτή και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με την προώθηση γενναίων αλλαγώνστον Κανονισμό της Βουλής. «Είναι εκείνος που έδωσε μεγάλη ώθηση στη λεγόμενη Κοινοβουλευτική Διπλωματία, γιατί πίστευε ότι ο ρόλος των βουλευτών, στη διμερή ή  στην πολυμερή κοινοβουλευτική διπλωματία, είναι πολύ χρήσιμος και για την προβολή της χώρας αλλά και για τη γνωριμία των ξένων κοινοβουλευτικών με τις θέσεις μας στα εθνικά μας θέματα» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Καλωσορίζουμε στο πάνθεον της ιστορίας, στο πάνθεον των προσωπογραφιών, στο εντευκτήριο της Βουλής, τον Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος ουδέποτε έλειψε από αυτό το χώρο, αλλά τώρα με την παρουσία του, με το βλέμμα του, με τη σκέψη του, μας δίνει ένα ακόμη πιο εκφραστικό, πιο ζωηρό, πιο ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πολιτική,  αυτούς τους δύσκολους καιρούς που καλούμεθα να κάνουμε το χρέος μας έναντι της πατρίδος».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, χρόνια στενός φίλος και συνοδοιπόρος του Δημήτρη Σιούφα, μίλησε για «έναν άνθρωπο που ήθελε να ξεπερνά τη μοίρα του, μένοντας βαθιά ριζωμένος στον τόπο του, έναν άνθρωπο που ήθελε να δείξει πού μπορεί να φτάσει», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «έφτασε εκεί που ονειρευόταν, γιατί η πολιτική, με τον τρόπο που την άσκησε και την υπηρέτησε, ήταν πάντοτε ο απώτερος στόχος του». Αναφερόμενος στην ανάρτηση της προσωπογραφίας του στο Εντευκτήριο, ανάμεσα στους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «ο Δημήτρης Σιούφας υπηρέτησε το κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί πίστεψε ότι αυτός ήταν ο ρόλος του πολιτικού, όπως εκείνος τον αισθανόταν, ως βουλευτής από το 1981». Αναφέρθηκε, τέλος, στις τομές που έκανε στον Κανονισμό της Βουλής, σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς και στη «μεγάλη παρακαταθήκη του σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική του προσφορά και το κοινοβουλευτικό του ήθος».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον εκλιπόντα ως άνθρωπο‘‘καλόκαγαθό’’, ανεξίκακο, συνεπή στις ιδέες του, πείσμωνα,αλλά και αφοσιωμένο στη θεσμική του αποστολή.«Ως Πρόεδρος της Βουλής –σημείωσε– ο Δημήτρης Σιούφας έκανε με έργα, όχι μόνο με λόγια, ό,τι ήταν απαραίτητο, ώστε ο πολιτειακός θεσμός του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος μαζί με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν βασικούς παράγοντες, εάν οι φορείς τους σέβονται το θεσμικό τους ρόλο, για τη σταθερότητατης χώρας και το επίπεδο της δημοκρατίας».

Τέλος, εκ μέρους της οικογένειας, τον λόγο πήρε ο γιος του πρώην Προέδρου της Βουλής, κ. Γιώργος Σιούφας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολιτικό πνεύμα του πατέρα του: «Η πολιτική παρουσία και δράση του έδινε μεγάλη χαρά, όμως του περιόριζε το χρόνο που ήθελε να αφιερώσει την οικογένειά του. Πίστευε σε σταθερές αρχές, αλλά και στην αξία της συναίνεσης, η οποία συμπληρώνεται και βελτιώνεται με τη συμβολή ανθρώπων που έχουν άλλες ιδέες και θεωρήσεις. Πίστευε ότι η Δημοκρατία δεν είναι μόνο τρόπος που εκλέγονται οι αντιπρόσωποι του λαού, είναι κυρίως ο τρόπος που εργάζονται και συνεργάζονται. Μπορεί να υπάρχει κατ’ όνομα και ταυτότητα η αντιπαλότητα, υπερέχει όμως στην ουσία η υποχρέωση και το καθήκον του σεβασμού, της αλληλοκατανόησης, της συνεργασίας και της συνέχειας. Πίστευε στην αξία και την πειθώ της λογικής απέναντι στην επικινδυνότητα και τη σύγκρουση του θυμικού. Έλεγε ότι πάντα υπάρχει εδώ χώρος προς βελτίωση σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε λαό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, Βύρων Πολύδωρας και Νικόλαος Βούτσης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Αθανάσιος Μπούρας και Γεώργιος Λαμπρούλης, οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νυν και τέως βουλευτές. Την οικογένεια εκπροσώπησαν η χήρα του Δημήτρη Σιούφα, Καίτη, οι γιοι του, Γεώργιος και Μάριος, η κόρη του Στεφανία και τα εγγόνια του Δημήτριος και Αλέξανδρος, ενώ παρέστησαν και άλλα μέλη της οικογένειας, φίλοι και συνεργάτες του.

Το πορτραίτο του Δημήτρη Σιούφα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος κ. Κωνσταντίνος Κερεστετζής.