- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Σύντομο ιστορικό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής – Του Πρωτ. Αθανασίου Τύμπα

Σαράντα δύο χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς στην πόλη των Τρικάλων έχει η Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, από το 1975 έως το 2017. Γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Μαθητολόγιό της χίλιοι τετρακόσιοι μαθητές. Έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου 110 μαθητές, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής 10 μαθητές και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής 42 μαθητές.

Οι καθηγητές με την χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα της σχολής δημιούργησαν πέντε ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και δημοτικά τραγούδια, ”ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ”,  καθώς και ένα βιβλίο – c.d. με την ακολουθία του πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Βησσαρίωνα, σε μελοποίηση του καθηγητού της σχολής Νεκταρίου Παπαγεωργίου, μουσικολόγου.

Πολλοί από τους αποφοίτους της σχολής κοσμούν ψαλτήρια όλης της χώρας, χορωδίες καθώς και της Μουσικολογικές σχολές.

Η σχολή κάθε χρόνο οργανώνει πρωτότυπες συναυλίες και σεμινάρια υψηλού επιπέδου με αξιόλογους μουσικολόγους της πατρίδος μας, (Γρηγόριο Στάθη, Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Γρηγόριο Αναστασίου, Μάνο Αχαλινωτόπουλο και πολλούς άλλους.).

Η σχολή ιδρύθηκε το 1975 από τον τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Σεραφείμ και λειτουργούσε ως το 1986 ως παράρτημα του Ωδείου Πειραιώς. Το 1986 με πρωτοβουλία και τις σχετικές ενέργειες του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου έγινε ανεξάρτητη σχολή και αναγνωρισμένη από το Υπουργείο πολιτισμού και θρησκευμάτων, (αριθμ. Έγκρισης ΥΠΠΟ 3049/220/19-02-1986, ΦΕΚ 237/Β/1986).

Διευθυντές της σχολής διετέλεσαν από το 1975 έως το 1991 ο τότε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών αρχιμ. Γεώργιος Στέφας, από το 1991 έως το 2014 ο διδάσκαλος και πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Ηλιάδης και από το 1994 έως σήμερα ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος και Διπλωματούχος Μουσικός.

Καθηγητές της Σχολής υπήρξαν οι πρωτοψάλτες και Διπλωματούχοι της Βυζαντινής Μουσικής Ηλίας Τύμπας, Βάιος Λάσκος, Πολυχρόνης Νταλάσης και Παναγιώτης Καλαμπάκας.

Σήμερα κατά το Σχολικό έτος 2016-17 καθηγητές της Σχολής είναι οι Μουσικολόγοι Νεκτάριος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο Πρωτοψάλτης και Θεολόγος Ευθύμιος Σπύρου, ενώ πρακτικό διδασκαλείο σύμφωνα με τους νόμους του Υπουργείου Πολιτισμού ασκούν οι διπλωματούχοι και πρωτοψάλτες Νικόλαος Λεμονάς και Παναγιώτης Νταραμπέκης.

Ο σημερινός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ως πρόεδρος της Σχολής με πολλή σύνεση και αγάπη φροντίζει ώστε η σχολή να λειτουργεί απρόσκοπτα καλύπτοντας όλες τις οικονομικές αλλά και πνευματικές της ανάγκες. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές της σχολής που είναι άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας φοιτούν προσφέροντας στην σχολή ένα μικρό  χρηματικό ποσό ενώ οι πολύτεκνοι φοιτούν δωρεάν.

Η πόλη των Τρικάλων μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές της χώρας η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν σαράντα μαθητές, χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ενενήντα ατόμων από τους οποίους οι εξήντα πέντε είναι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας καθώς και ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής είκοσι πέντε ατόμων.

 

Πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού