- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Παπαστεργίου: Τόλμη και σχεδιασμός για πραγματικά έξυπνες πόλεις

Πρωτοβουλίες, τόλμη και σχεδιασμός, είναι για τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, οι βασικές αναγκαιότητες για το μέλλον των ελληνικών πόλεων. Σε ημερίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2020 στο αμφιθέατρο του Υπουργείο, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τις βάσεις και την προοπτική των πόλεων για το επόμενο διάστημα. Με βάση τα ΣΒΑΚ που ήδη υλοποιούνται σε αρκετούς Δήμους, ο κ. Παπαστεργίου έκανε αρχικώς μια διαπίστωση: «οι πόλεις μας αλλάζουν, όπως αλλάζουν και οι ανάγκες μας». Επομένως «πρέπει άμεσα να δράσουμε ώστε οι πολίτες να νιώσουν τις αλλαγές το συντομότερο δυνατόν».

Λύσεις
Οπότε, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, χρειάζεται άρση εμποδίων, όπως οι καθυστερήσεις με τον νόμο 4412, η κωλυσιεργία σε ελέγχους αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης, η υποστελέχωση πολλών Δήμων της χώρας. Για τους λόγους αυτούς, οι Δήμοι χρειάζονται:
– απλούστευση των διαδικασιών δημοπράτησης και την επιτάχυνσή τους
–  κατάργηση περιττών ελέγχων
–  δημιουργία μιας δομής υποστήριξης των Δήμων σε τεχνικό επίπεδο μέσω της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).

 

Η «έξυπνη πόλη»

Ειδικά για τις «έξυπνες πόλεις», με βάση το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε διαστάσεις ουσίας και ρεαλισμού: «Οι «έξυπνες» πόλεις για κάποιους είναι μια «καραμέλα». Για εμάς είναι οι πόλεις που προνοούν για τους πολίτες τους! «Έξυπνες πόλεις είναι πρωτίστως και κυρίως οι ασφαλείς πόλεις. Οι πόλεις που ξυπνάς το πρωί και ξέρεις τι σε περιμένει, που ξέρεις σε πόση ώρα θα φτάσεις στη δουλειά σου. Πεδίο δόξης λαμπρό για την τεχνολογία – που πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη».

Επομένως, χρειαζόμαστε πόλεις

Και βεβαίως, απαραίτητο στοιχείο, η χρηματοδότηση των ΣΒΑΚ «για να μη μείνουν ως μερικοί ακόμη φάκελοι κλεισμένοι μέσα σε ντουλάπες», τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων