- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ο Κ. Αγοραστός σε συνέδριο για τη γεωργία

Να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη όλων των μέτρων και δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

«Κυριολεκτικά, δεν το χωράανθρώπινος νους ότι υπάρχουν διαθέσιμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτά μένουν αναπορρόφητα από τη χώρα μας την ώρα που ο πρωτογενής τομέας «καίγεται» για κεφάλαια και επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε στο τέλος του 2017 και ουσιαστικά τα βασικά προγράμματα που έχουν «τρέξει» είναι των νέων αγροτών, στο οποίο υπάρχει η γνωστή εκκρεμότητα με τους επιλαχόντες, και της πρώτης προκήρυξης της βιολογικής γεωργίας με όλα συνέβησαν και την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν  χιλιάδες παραγωγοί.

Βεβαίως, ακούμε και διαβάζουμε για μπαράζ προκηρύξεων έως το τέλος του έτους, αλλά ακόμη και αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρήσει αυτή τη φορά όσα υπόσχεται, να μην ξεχνάμε ότι από την προκήρυξη μέχρι να φθάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους χρειάζεται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα κάποιων μηνών.

Άρα και τώρα να «τρέξουν» οι προκηρύξεις, πρόκειται για χρήματα που θα παροχετευθούν στην πραγματική οικονομία στα μέσα με τέλη του 2018, αν βεβαίως όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις. Συνεπώς, καλά και άριστα τα σχέδια και τα προγράμματα αλλά πρέπει πάντοτε να δίνουμε βαρύτητα και προτεραιότητα στη διάσταση του χρόνου.

Ο χρόνος είναι χρήμα, μην το ξεχνάμε. Κάθε ημέρα που περνά χωρίς βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων  συνεπάγεται ζημία για την εθνική οικονομία, συνεπάγεται χαμένες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας που δεν δημιουργήθηκαν αν και θα μπορούσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Επιστημονική μελέτη και ευρύτατος διάλογος για τη νέα ΚΑΠ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στο θέμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες επισημαίνοντας:

«Οι μεγαλύτεροι εχθροί μιας μεταρρύθμισης είναι τρεις: Ο σχεδιασμός της να γίνει με προχειρότητα, με αδιαφάνεια και με βάση το κομματικό κι όχι το εθνικό συμφέρον. Αυτά τα τρία είναι αλληλένδετα.

Τα λέω αυτά γιατί τα τελευταία 24ωρα έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα διάχυτης ανησυχίας στους παραγωγούς για τι θα φέρει η νέα ΚΑΠ αλλά και για το ενδεχόμενο ανακατανομής των επιδοτήσεων μέσω της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων.

Θεωρώ άκρως επιβεβλημένο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να βγουν δημόσια και να ενημερώσουν τους αγρότες υπεύθυνα. Όπως θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ οι τελικές αποφάσεις να προκύψουν μετά από επιστημονική μελέτη όλων των δεδομένων και ευρύτατο διάλογο αλλά και να εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο σχέδιο.

Διότι όσο είναι άνισο από πλευράς ανταγωνιστικότητας αλλά και άδικο για κάποιον που ασχολείται τώρα με τη γεωργία να λαμβάνει υποπολλαπλάσια επιδότηση σε σχέση με κάποιον που ασχολείται εδώ και χρόνια με την ίδια καλλιέργεια, εξίσου ακατανόητο είναι να ανατραπεί αιφνιδιαστικά, ξαφνικά ο σχεδιασμός ενός αγρότη και να χάσει μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησής του.

Και πρέπει φυσικά να δούμε και τις επιπτώσεις συνολικά στην παραγωγή διότι στις καλλιέργειες στις οποίες η επιδότηση συνιστά όρο οικονομικής επιβίωσης του παραγωγού, η πιθανή ξαφνική περικοπή της επιδότησης είναι προφανές ότι μπορεί να οδηγήσει στο να μείνουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία», προειδοποίησε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Οι αγρότες να συναλλάσσονται με το Δημόσιο χωρίς κόστος από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, όπως ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει τους λογαριασμούς του με webbanking

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε εκτενή αναφορά στο κόστος ανισότητας που επωμίζονται οι Έλληνες παραγωγοί λόγω της γραφειοκρατίας

«Στην Ελλάδα ο παραγωγός καλείται να πληρώσει υπηρεσίες που σ’ άλλες χώρες παρέχονται δωρεάν», επισήμανε και εξήγησε: «Κι αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι οι διαδικασίες δεν είναι ούτε κωδικοποιημένες ούτε απλοποιημένες ούτε ψηφιοποιημένες ώστε να μπορεί να τις διεκπεραιώσει ο καθένας από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ και το κινητό του τηλέφωνο από το σπίτι του.Αυτό που γίνεται σήμερα με το webbanking, ότι δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα με εύχρηστο τρόπο να διεκπεραιώνεις τις τραπεζικές συναλλαγές σου από τον υπολογιστή σου, πρέπει να γίνεται και στις περισσότερες, να μην πω όλες, τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο», πρότεινε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επαναδιατύπωσε την κεντρική πρόταση της Ένωσης Περιφερειών να έχουν οι 13 Περιφέρειες τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα αγροτικά ζητήματα του τόπου τους, δηλαδή να δημιουργηθούν 13 ισχυροί περιφερειακοί πόλοι αγροτικής ανάπτυξης.

«Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που αποτελεί τη βασική θέση και το κυρίαρχο αίτημα της Ένωσης Περιφερειών, αφορά κατ’ εξοχήν τους ανθρώπους της παραγωγής, τους επιχειρηματίες και όλους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε και εξήγησε ότι Περιφερειακή Διακυβέρνηση σημαίνει:

«Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στις Περιφέρειες, οι οποίες – με επαρκή χρηματοδότηση – καθίστανται ο βασικός πόλος παραγωγής πολιτικής, υλοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων και  παροχής υπηρεσιών στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα, οι Περιφέρειες αποκτούν κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Να μια μεταρρύθμιση, μια παρέμβαση ουσίας που όχι μόνο δεν συνεπάγεται κόστος αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δαπανών, όπερ συνεπάγεται ελάφρυνση τους φορολογούμενους, και ταυτόχρονα όφελος για τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα και γρηγορότερα κοντά στο σπίτι τους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.