- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ο Δημήτρης Σιούφας για το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της 10-03-2016 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας,κατέθεσε μεταξύ των άλλων, τις ακόλουθες προτάσεις για να περιληφθούν στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του για το 2016.
1) Να αποσταλεί από τα 23 μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος προς την Νορβηγική Ακαδημία, κείμενο υποστήριξης της Ελληνικής πρότασης για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016. Η Ελληνική πρόταση όπως την κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αθανάσιος Βαλτινός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, αφορά την γιαγιά Αιμιλία Καμβύση από την Μυτιλήνη, τον ψαρά Στρατή Βαλιαμό από την Μυτιλήνη, και την πολυβραβευμένη ηθοποιό – ακτιβίστρια ΣούζανΣάραντον.

2) Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να εμβολιαστούν όλα τα Ελληνόπουλα, τέκνα ανασφάλιστων Ελλήνων που δεν καλύπτεται η δαπάνη τους από ασφαλιστικά ταμεία ή με άλλο τρόπο. Και βεβαίως και τα παιδιά των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

3) Να αναδείξουμε το 2016 έως έτος Φιλελληνισμού με την οργάνωση από το Ίδρυμα έκθεσης για τους Φιλέλληνες που θα συνοδεύεται από σχετικό εκδοτικό τόμο. Υπενθυμίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα του 2008, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του Συνδέσμου «Μπάιρον» Πάνου Τριγάζη και του τότε Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά και τη στήριξη του τότε Προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα και τότε Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Παράλληλα μπορεί με συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος της Βουλής, να διοργανωθεί ο μαθητικός διαγωνισμός εκθέσεων και ζωγραφικής για τον Φιλελληνισμό και να βραβευτούν οι καλύτερες. Η έκθεση για τον Φιλελληνισμό μπορεί να μεταφερθεί στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έγινε και με την έκθεση για τις «επιγραφές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας» που μεταφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4) Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον εθνικό διχασμό της περιόδου 1915-1916 να διοργανωθεί έκθεση και σχετική έκδοση από το Ίδρυμα για τις συνέπειες του Εθνικού διχασμού με στόχο να καταδειχτούν οι αρνητικές συνέπειες της Εθνικής διχόνοιας για την πορεία της Χώρας και του Λαού και να τονιστεί η εθνική ομοψυχία ως συντελεστής εθνικής προόδου και ευημερίας.

5) Στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Ιδρύματος με τη μαθητική Κοινότητα και εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου του 2016 σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να γίνει μαθητικός διαγωνισμός με θέμα τη «Δημοκρατία, τις αξίες και τα ιδανικά της».
Επ’ αυτών και επί όσων κατέθεσαν και τα άλλα μέλη του ΔΣ, θα ληφθούν αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίαση.

Του Δημήτρη Σιούφα
πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων