- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ομιλία Κώστα Σκρέκα σε συνέδριο για την Ενεργειακή Οικονομία

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκαςπαραβρέθηκε στo«1oΣυνέδριόγια τοEco Mobility» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics). Ο κος Σκρέκας σημείωσε τη σημαντική συμβολή του Eco Mobility για την αειφορία και τη μετάβαση των μεταφορών σε ένα πλαίσιο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα(CO2).

Αρχικά αναφέρθηκε στον πεπερασμένο χαρακτήρατων ορυκτών καυσίμων, ο οποίοςθα οδηγήσει στην εξάντληση των βεβαιωμένων αποθεμάτων στα επόμενα 30 χρονιά. Στις μεταφορές ειδικά αναλογεί ένα τόσο μεγάλο ποσόκατανάλωσηςορυκτών καυσίμων, το οποίο είναι ικανόνα τιςκατατάξει στηδεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2.Αναμένεται δε ότι ως το 2050, θα υπερδιπλασιαστούνοι εκπομπές CO2από τις μεταφορές, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν το μέγιστο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την αύξηση. Το κόστος επίσης των μεταφορών είναι σημαντικό για την οικονομία, δεδομένουότι σε ένα αστικό νοικοκυριόη δαπάνηγιαμετακίνησημπορεί να ανέλθει έως το 16% των εσόδων του. Ειδικότερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερβαίνει το 25%στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τους ανωτέρω λόγους υποστήριξετη σημασία της μετάβασης σε ολοκληρωμένες επιλογές μεταφορών, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Συγκεκριμένατόνισε την ανάγκη να αναπτυχτούν δράσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περπάτημα και την ποδηλασία, στις δημόσιες συγκοινωνίες και την από κοινού χρήση οχημάτων. Δράσεις δηλαδή που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελιών.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ελληνική Πολιτεία επιβάλλεται ναπρονοήσει και να σχεδιάσει μέτρα για το μέλλον των μεταφορών για τη μετάβαση σε μεταφορές μειωμένων ή και μηδενικών εκπομπών CO2μέσω της ηλεκτροκίνησης.  Γι’ αυτό επισήμαινεκαι την ανάγκη τόσο της θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου όσο και της δημιουργίας υποδομών, για την ηλεκτροκίνηση των ιδιωτικώνκαι τωνδημοσιώνμέσων μεταφοράς.