- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ απέτυχαν – Είναι πλέον η ώρα γενναίων πολιτικών αποφάσεων

Ουραγός της Ευρώπης και 50η μεταξύ 53 χωρών παγκοσμίως είναι η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, όταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας η χώρα μας ήταν υπόδειγμα παγκοσμίως.

Μετά από επτά εβδομάδες καθολικού lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν μόνο 66%σε σχέση με την προ του lockdownεβδομάδα, αυτή τη φορά όμως δεν ευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι κατά γενική ομολογία τηρούν στην πλειοψηφία τους τα μέτρα, αλλά την ευθύνη φέρουν οι ειδικοί επιστήμονες τους οποίους η Κυβέρνηση εμπιστεύθηκε και οι οποίοι προέβλεπαν ότι αρχές Δεκεμβρίου όλα θα ήταν καλά.

 

Αποτυχία ειδικών και ΕΟΔΥ στη διαχείριση της πανδημίας

Αυτή τη φορά οι εισηγήσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των ειδικών και η γενική διαχείριση της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ απέτυχαν παταγωδώς, με αποτέλεσμα η υγεία να μην είναι σήμερα στα επιθυμητά επίπεδα και η οικονομία να καταρρέει και συγκεκριμένα:

 

Παγκόσμια αξιολόγηση του Bloomberg

Φαίνεται η θλιβερή εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση του Bloomberg, όπου λαμβάνονται υπόψη οι εξής 10 παράμετροι:

Κρούσματα ανά μήνα, θνησιμότητα, συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, ποσοστά των θετικών τεστ, πρόσβαση στα εμβόλια, αυστηρότητα του lockdown, ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, ανταπόκριση του συστήματος υγείας και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.

Η παραπάνω εικόνα προκαλεί θλίψη και ανησυχία σε όλους εμάς που στηρίζουμε εθελοντικά την Κυβέρνηση και αγωνιζόμαστε αμισθί γι’ αυτή.

 

H ώρα γενναίων πολιτικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις, αγνοώντας τους ειδικούς, των οποίων οιεισηγήσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις αστόχησαναυτή τη φορά,διότι την οποιαδήποτε φθορά, η οποία αρχίζει και φαίνεται ήδη δημοσκοπικά, την υφίσταται η Κυβέρνηση και όχι οι ειδικοί.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση άρση από τη Δευτέρα του οριζόντιου lockdown στους 28νομούς που βρίσκονται ήδη σε πράσινο και κίτρινο επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας εδώ και δύο εβδομάδες (φαίνονται παρακάτω) και μάλιστα 23νομοί από αυτούς τους νομούς είναι πράσινοικαι κίτρινοιεδώ και 3 εβδομάδες, επαναφέροντας τους συγκεκριμένους νομούς στην προ lockdown περίοδο με τα μέτρα που ίσχυαν τότε, χωρίς όμως να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Το καθολικό lockdownπου λήγει στις 7 Ιανουαρίου θα πρέπει να παραταθεί μόνο στους νομούς που θα βρίσκονται ακόμη τότε στο κόκκινο επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας.

 

Χάρτης και επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας των νομών στις 25.12.2020

Φαίνονται τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας των νομών της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, από 19 μέχρι 25 Δεκεμβρίου, βάσει των κριτηρίων του ποσοστού θετικότητας των τεστ και των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

‘Όπως φαίνεται στο χάρτη, τις τελευταίες 7 ημέρες 25 νομοί βρίσκονται στο πράσινο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, 9 νομοί στο κίτρινο, 6 νομοί στο πορτοκαλί και 11 νομοί στο κόκκινο.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 25 από τους 51 νομούς (49%των νομών) βρίσκονται στο επίπεδο 1 ετοιμότητας (πράσινο), οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας,Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Στο επίπεδο 2 επιτήρησης βρίσκονται 9 νομοί (18%), η Αττική, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Κορινθία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα, η Χαλκιδική και η Χίος.

Στο πορτοκαλί επίπεδο (3) αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται 6 νομοί (12%), τα Γρεβενά, η Δράμα, η Ημαθία, η Καβάλα, η Λέσβος και η Πέλλα.

Στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) βρίσκονται11 νομοί (22%), οι νομοί Έβρου, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπηςκαι Σερρών, που αντιπροσωπεύουν το 24% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Στα επίπεδα 1, 2 και 3 βρίσκεται το78% των νομών, το οποίο αντιπροσωπεύει το 76% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο ασφαλείας των 7 ημερών από 12 έως 18 Δεκεμβρίου:

Συνοψίζοντας, τις τελευταίες 7 ημέρες 40 νομοί της χώρας οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 76% του συνολικού πληθυσμού, βρίσκονται στα επίπεδα 1 (πράσινο), 2 (κίτρινο) και 3 (πορτοκαλί) υγειονομικής ασφαλείας, ενώ 32 νομοί που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού πληθυσμού της χώρας βρίσκονται στα επίπεδα 1,2 και 3εδώ και 14 ημέρεςκαι υφίστανται ακόμη τις συνέπειες του καθολικού lockdown, ενώ φαίνεται να πληρούν τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.