- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Οδηγός της ΝΔ για την Ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα

Στον παρόντα οδηγό της Νέας Δημοκρατίας για την πραγματική ανασυγκρότηση του  πρωτογενή τομέα, περιγράφεται το τι έκανε η ΝΔ, τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το σχέδιο της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, το οποίο συνεχώς θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη μέρα των εκλογών.

Α.  ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Προκειμένου και οι αγρότες να συμβάλλουν στην δημοσιονομική προσαρμογή και να στηρίξουν την συνολική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, επιδιώξαμε την ομαλή και σταδιακή προσέγγισή τους με τα ισχύοντα άλλων κοινωνικό-επαγγελματικών ομάδων, που τα κέρδη τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα και ειδικότερα:

 

 

Β.  ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε μια σειρά υποσχέσεων προς τους αγρότες, όπως:

 

 

Γ.  ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

 

Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί:

 

 

Δ.  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας και περιλαμβάνει τις παρακάτω 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:

 

  1. Ενθαρρύνει τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της Αγοράς. Σήμερα, το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι μόλις 11,3%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Ο συνεταιριστικός νόμος θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.
  2. Ενεργοποιεί αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
  3. Διασφαλίζει εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, μέσω συνεργασιών με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς, για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις, συνεχίζοντας παράλληλα τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
  4. Προωθεί την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
  5. Επιταχύνει και ολοκληρώνει τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
  6. Συνδέει την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
  7. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, τη φέτα και το κρέας. Αξιοποιεί τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτει, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας και προωθεί ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας, όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.
  8. Καθιερώνει τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.
  9. Δημιουργεί Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών και να συνδιαλέγεται για όλα τα αγροτικά θέματα με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της κυβέρνησης με τα εκάστοτε «μπλόκα αγροτών».

 

Επιπροσθέτως η ΝΔ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας, σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής,:

 

 

Το σχέδιο αυτό οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι των σούπερ μάρκετ, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αμερικάνικο, κινέζικο, γερμανικό, γαλλικό και διεθνές.

 

Για εμάς, ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας δημιουργικός επιχειρηματίας και πρέπει να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που τολμά, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναζητά και στρέφεται σε καλλιέργειες και συνεταιριστικά σχήματα, που της επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.

 

Αλλά και το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

 

                                                                                    ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού Νομαρχιακής Οργάνωσης Τρικάλων