- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Θεμελιώδεις Αρχές και Θέσεις της ΝΔ για την Εξωτερική Πολιτική και τα Εθνικά Θέματα

Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται στα «Σημεία Αλήθειας» της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις αρχές και θέσεις της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα.

ND

Τα «Σημεία Αλήθειας» αποτελούν μια συστηματική και δομημένη κωδικοποίηση του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχώς επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται. Σκοπός δεν είναι άλλος από τη συνεκτική ανάδειξη και την αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής μας αλήθειας, ακόμα και στα πιο δύσπιστα κοινά της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες δικαιούνται και απαιτούν με τον πλέον διαυγή και συνεπή τρόπο, απαντήσεις, που θα μετουσιώνουν τη «Συμφωνία Αλήθειας» σε μια αξιόπιστη και δυνατή σχέση εμπιστοσύνης.

Οι θεμελιώδεις αρχές και θέσεις της ΝΔ για την Εξωτερική Πολιτική και τα Εθνικά Θέματα είναι:

 1. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι υπεύθυνη, γιατί τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο και όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η δύναμη μας δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια, ούτε πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς, διότι όποτε τους επιχειρήσαμε, έφεραν την καταστροφή.

Η δύναμη μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας και στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια, στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι.

Αυτό ήταν πάντοτε το θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών της χώρας μας. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: Του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αυτό οφείλουμε ως χώρα και ως έθνος να δείχνουμε και σήμερα. Όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική θέλει συνομιλητές, όπως θέλει και κατάλληλες συμμαχίες. Όμως, κυρίως αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγική. Θέλει να ξέρεις που πας και να καταλαβαίνεις τι κάνεις, για να μην καταλήξεις κάπου αλλού και κυρίως, όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση.

 

  1. Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις:

 

 

  1. Για το Κυπριακό:

 

 

  1. Για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις:

 

 

 

  1. Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη:

 

 

  1. Για τα Σκόπια: (Δεν περιλαμβάνεται στα «Σημεία Αλήθειας», αλλά αποτελεί επίκαιρη επερώτηση 18 Βουλευτών της ΝΔ προς τον Υπουργό Εξωτερικών στις 8 Μαΐου 2017)

 

 

 

α. Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

β. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή, ο συνολικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες και 509.083 ή το 25,2% είναι Αλβανοί.

γ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

 

 

α. Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;

β. Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;

γ. Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;

δ. Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;

 

  1. Με την Ελλάδα μην παίζετε!

 

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού Ν.Ο. Τρικάλων