- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Με επιτυχία το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών

Με τον νόστο ως κυρίαρχο συναίσθημα και με νέα διοίκηση, ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών.
Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη και με τη συνδιοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών και του Δήμου Τρικκαίων, πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος του ανταμώματος, με ομιλίες και τοποθετήσεις επί των θεμάτων που απασχολούν τους Ελληνες μετανάστες και στη βάση της θεματολογίας του συνεδρίου: Τρίκαλα – Τσιτσάνης, Τεχνολογία, Τουρισμός.

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται από τη Θεσσαλία, οπότε «μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αν ενώσουμε την εξωστρέφεια που δείχνουμε τα τελευταία χρόνια με τη δική σας αγάπη και στήριξη».

Επεσήμανε ειδικά για τα Τρίκαλα την πρωτοπορία στον τεχνολογικό τομέα (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών κ.α.) εκτός από την ιστορία, την παράδοση, τον αθλητισμό και τη μουσική.

Και αυτό που ζήτησε, είναι η συνεργασία: τη μεταφορά από τους απόδημους, καλών πρακτικών, καλών παραδειγμάτων και να γίνουν αγωγός επαφής με ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.

Εκ μέρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης τόνισε το πόσο «πρόκοψαν, αλλά δεν ξέχασαν» οι Ελληνες μετανάστες. Αναφέρθηκε στην εύστοχη θεματολογία του Συνεδρίου και εστίασε στο ότι είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και παραλλήλως η Πολιτεία να προσελκύσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Τσίγκας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη. Τόνισε ότι ο Ελληνας δεν ξεκόβει από τις ρίζες του, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, σημείωσε ότι ο απόδημοι είναι σημαντικός πόρος, μια τεράστια δύναμη που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Ενώ χαρακτήρισε την Ομοσπονδία των Θεσσαλών ως κόμβο για την επικοινωνία τους με τη μητέρα πατρίδα.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γιώργος Βόμπρας έκανε μια αναφορά στο πλήθος των ενεργειών και προσπαθειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό ζήτημα, τη διατήρηση της ελληνικότητας των αποδήμων.

Ο νέος πρόεδρος, κ. Διαμαντής Γκίκας, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης,  αναφέρθηκε στους δεσμούς με την Ελλάδα και στη συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καναδά κ. Νικηφόρος Λαμπίρης έθεσε με εμφατικό τρόπο το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ αναφορές στο παρελθόν από τις ενώσεις Θεσσαλών στις ΗΠΑ έκανε ο κ. Θεοδ. Διαμαντόπουλος, με το προσωπικό του στίγμα να κυριαρχεί.

Ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης Αθηνών» κ. Στέφανος Κούτρας τόνισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων. Παρέμβαση έκανε η εκ των συνιδρυτών της ομοσπονδίας πριν 9 χρόνια, κ. Σαραντοπούλου, αναφερόμενη σε ζητήματα της ομογένειας. Η δε διευθύντρια της ραδιοφωνικής «Φωνής της Ελλάδας» κ. Γ. Τριανταφύλλη επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι, να υπάρξει κοινό αίτημα για την ενίσχυση της μετάδοσης των εκπομπών της ΕΡΤ και εκτός Ευρώπης, με την επανενεργοποίηση της ERT World για όλον τον κόσμο.

Ομιλίες ουσίας

Στην κύρια θεματολογία του συνεδρίου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Δήμου Τρικκαίων και τρικαλινός ερευνητής ανέπτυξαν με επιχειρήματα τα τρία χωριστά θέματα:

Στις εργασίες του Σαββάτου παρέστησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Αχ. Ζήρας, η τ. αντιδήμαρχος κ. Χρυσάνθου Γάλλου – Δαλκαφούκη, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά και πλήθος ομογενών.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Ανταμώματος είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή, με τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων σε ξενοδοχείο και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με ξενάγησή τους στα Τρίκαλα.