- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Κ. Αγοραστός: 250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για διαγενεακά έργα εκπαίδευσης που αφήνουν πίσω τους μέλλον

«Επενδύουμε στην εκπαίδευση με διαγενεακά έργα που αφήνουν πίσω τους μέλλον, έργα με προστιθέμενη αξία  για την κοινωνική συνοχή και  την ανάπτυξη» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης. «Η Περιφέρεια  Θεσσαλία είναι παρούσα με σχέδιο, συνέπεια, υπευθυνότητα, συνεννόηση  και αποτελεσματικότητα,  και στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ:

-κατασκευάζει νέες και  λειτουργικές  κτιριακές υποδομές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι το  Πανεπιστήμιο,

-αναβαθμίζει ενεργειακά 61 σχολικά συγκροτήματα παντού στη Θεσσαλία, ώστε να συγχρονιστούν με τις ανάγκες της εποχής και να αποκτήσουν πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα,

-με πρότυπο πρόγραμμα αναβάθμισης σχολικών αυλών που αποκτούν σύγχρονες αθλητικές υποδομές και εξοπλισμό

-στηρίζει την  πρόσβαση και  την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση  παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, χρηματοδοτώντας την πρόσληψη εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, εξοπλίζοντας όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και με το πιο σύγχρονο Ειδικό Σχολείο στη χώρα.

-στηρίζει τις οικογένειες  με χαμηλό εισόδημα  για   να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους  και παιδιά με αναπηρίες σε  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης,

-χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για υποδομές και δράσεις έρευνας και καινοτομίας

– μεταφέρει  δωρεάν, καθημερινά, 17.200 μαθητές από και προς τα σχολεία τους και χρηματοδοτεί τη μεταφορά 4. 218 μαθητών σε κολυμβητήρια για να αθληθούν και να μάθουν κολύμπι.

Η Θεσσαλία είναι από τις Περιφέρειες με το χαμηλότερο δείκτη σχολικής διαρροής, που σημαίνει ότι τα παιδιά της δεν εγκαταλείπουν το σχολείο και με υψηλά ποσοστά εισαγωγής των  μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα στο σύνολο των νομών της.

Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, προβλέπονται πόροι ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για  νέες υποδομές εκπαίδευσης, εξοπλισμό, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, εκπαίδευση ΑΜΕΑ, στήριξη   της έρευνας και της καινοτομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.