- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Ηλίας Βλαχογιάννης: Το δικαίωμα της Ελευθερίας και το δικαίωμα της αυτοπροστασίας

Οι προηγμένες κοινωνίες της Δύσης, κατέκτησαν το δικαίωμα στη Δημοκρατία…. Κατέκτησαν το δικαίωμα στην ελευθερία… Κατέκτησαν το δικαίωμα σε ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.
Όλα αυτά κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες,με θυσίες,με πόνο….
Αυτό που σήμερα θεωρούμε “αυτονόητο,” μόνο “αυτονόητο “δεν ηταν …Και έχουν ιερή υποχρέωση οι πολίτες των δημοκρατικών χωρών,να προστατεύσουν και προασπίσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ,από ποικιλλομορφες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές…
Αντιδημοκρατικές δυνάμεις στο εσωτερικό, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και εμφανίζονται στο προσκήνιο σαν οι εγγυητές των εθνικών κρατών και παραδόσεων….
Οι πολίτες βρίσκονται στη μέση  αντιτιθέμενων πολιτικών… Μπερδεμένοι, δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι…. Ότι χρειάζεται για να έλθουν οι…. Σωτήρες….
Τα ερωτήματα, πολλά: Υπέρ ή κατά της Παγκοσμιοποίησης;  Υπέρ ή κατά της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων;
Ήταν σημαντικό προοδευτικό βήμα η παγκοσμιοποίηση; Ωφέλησε όλους τους λαούς ή μόνο τους λιγότερο ανεπτυγμένους;
Κρίσιμα ερωτήματα,που η απάντηση τους, ΜΟΝΟ εύκολη δεν είναι….
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,σε κάθε περίπτωση.
Τα κράτη μεμονωμένα και οι υπερεθνικές Ενώσεις Κρατών, οφείλουν να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες , προς όφελος των πολιτών τους.  Εάν σε κάθε περίπτωση μετράμε και βλέπουμε μόνο τις όποιες αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις , τότε το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό…. Αν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το  δάσος,θα χάσουμε πολλά περισσότερα,απ αυτά που νομίζουμε….
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα, κατακτήσαμε πολλά. Οι παλαιότεροι τα αντιλαμβάνονται καλύτερα, γιατί έχουν μέτρο σύγκρισης….
Ο απομονωτισμός για άλλες εποχές και για αλλου τύπου κοινωνίες,ήταν μία κάποια  λύση…. Τώρα και να  θέλει κάποιος να τον επιβάλλει,ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙ….
Αυτό που επιβάλλεται και πρέπει να γίνει, είναι η στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ φίλων, εταίρων και συμμάχων.. .
Αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά στοιχεία, ενυπάρχουν σ όλες της κοινωνίες. Όσο μεγαλύτερες οι κοινωνικές αντιθέσεις, τόσο οξυτερα τα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών… Η άσκηση ενδεδειγμένων κοινωνικών πολιτικών και παρεμβάσεων,που να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις και ανισότητες, είναι μονόδρομος…..
Από την άλλη έχουμε τις καραβιες των κατατρεγμένων και δυστυχισμένων του …. υπόλοιπου κόσμου,που αναζητεί τον επίγειο παράδεισο, στις χώρες της Δύσης. Η είσοδος τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, εύλογα προκαλεί ποικίλες  αντιδράσεις στους πολίτες. Όσο πιο αργή είναι η ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκαλούμενες αντιδράσεις….. Αν συνυπολογίσουμε και τις διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές των μεταναστών και προσφύγων,τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Οι κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής (της Δύσης), βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε διλήμματα: Να ανοίξουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες , ή να αυστηροποιησουν τους εξωτερικούς ελέγχους….,
Να δώσουν το δικαίωμα στη Δημοκρατία σ όλους τους πολεμίους της, ή να στείλουν σαφή μηνύματα ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για όλους….
Ο θρησκευτικός φανατισμός και γενικότερα οι θρησκευτικές και πολιτισμικές αντιθέσεις, μπορούν να ελεγχθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά στά πλαίσια των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών;
Κάθε μέρα μεγαλώνουν οι αντιδράσεις, πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα.          Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ ΤΡΑΜΠ, προεκλογικά και μετεκλογικά τάχθηκε υπέρ του περιορισμού εισόδου προσφύγων και μεταναστών, αλλά και περιορισμού της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών, που υποθάλπουν την τρομοκρατία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δέχεται πυρά για την πολιτική της επί του μεταναστευτικού, τόσο στη χώρα της όσο και στην Ευρώπη.
Κρίσιμα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις….
Όσο θα οξύνεται το μεταναστευτικό, τόσο θα μεγαλώνουν οι αντιδράσεις εντός των κοινωνιών στις χώρες υποδοχής. Παράλληλα όλο και περισσότερα θα εμφανίζονται αυτοκλητοι “Σωτήρες”,που” εν ονόματι του λαού” ,θα υπόσχονται κλειστά σύνορα και αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Η Χρυσή τομή, είναι το ζητούμενο…. Ο δρόμος της Καμήλας: Ούτε ανηφόρα, ούτε κατηφόρα….ΙΣΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ….Το μέτρο…..

Ηλίας Βλαχογιάννης, πρώην Νομάρχης και Βουλευτης Τρικάλων.
Υ.Γ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Hellenic news”.