Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στα Μετέωρα μια ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας sus.agri.food [1], με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε έναν τόπο μοναδικής πολιτισμικής και φυσικής αξίας, η συνάντηση ανέδειξε την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη των αγροδιατροφικών συστημάτων, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την τοπική παραγωγή.
Η εκδήλωση φιλοξένησε εξέχοντες πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους της τοπικής παραγωγής και φορείς, με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών και τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου για τη βιωσιμότητα στον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικές παρουσίες περιλάμβαναν:
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης [2], και η Αντιπρύτανις, Καθηγήτρια κα Χρυσή Λασπίδου [3], οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της διασύνδεσης της έρευνας με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος [4] από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος [5], παρουσίασε την περίπτωση του τόνου Αλοννήσου ως παράδειγμα καινοτόμου και βιώσιμης εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων.
Ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Σολωμάκος [6] από το Τμήμα Κτηνιατρικής [7] ανέλυσε τον ρόλο των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ενίσχυση της διατροφικής ταυτότητας και της βιώσιμης κατανάλωσης.
Η Δρ. Ρένα Κωστή [8] από το Τμήμα ΔιαιτολογίαςΔιατροφολογίας [9] προσέφερε μια γευστική εμπειρία παράδοσης, πλαισιώνοντας την παρουσίαση με τοπικό τσίπουρο.
Ο παραγωγός κ. Τσίνας παρουσίασε το υψηλής ποιότητας παλαιωμένο απόσταγμα Asclepius, ένα premium προϊόν από Μοσχάτο Αμβούργου που αποτυπώνει την αυθεντικότητα και τη φροντίδα της περιοχής της Φαλώρειας.
Η κα Μαρία Αλιάγα, ιδιοκτήτρια της Φάρμας Μετεώρων, παρουσίασε το παραδοσιακό γίδινο ξινόγαλα, ένα προϊόν που συνδυάζει βιωσιμότητα, γευστική αυθεντικότητα και τοπικό χαρακτήρα.
Η δράση αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας τις συνέργειες μεταξύ επιστήμης, εκπαίδευσης και παραγωγής.