- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

5ο ΓΕΛ Τρικάλων: Μια επιτυχημένη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’  Λυκείου στη Θεσσαλονίκη (13/12/2019, ημέρα Παρασκευή) Γράφει η Αμαλία  Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί, πραγματικά, ένα ζωντανό, ανοιχτό μουσείο! Στο  πέρασμα των αιώνων κάθε εποχή έχει αφήσει τα σημάδια της με μνημεία  και αξιοθέατα που τα συναντάμε σε κάθε γωνιά της πόλης…είχαμε, λοιπόν,  την ευκαιρία να «μοιραστούμε»με τους κατοίκους της και να απολαύσουμε  την πόλη αυτή, που κουβαλάει μια ιστορία 23 αιώνων. Γιατί η  Θεσσαλονίκη υπήρξε μητροπολιτικό κέντρο για τους Μακεδόνες, πρωτεύουσα  τετραρχίας για τους Ρωμαίους, συμβασιλεύουσα για τους Βυζαντινούς,  εμπορικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων κατά την Οθωμανική  κυριαρχία και συμπρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.Κάθε  γειτονιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει σαν αφιερωμένη σε όσους την  κατέκτησαν, σε όσους την αποίκισαν αλλά και σε όσους φιλοξένησε σαν  πρόσφυγες.
Πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται εντός των ορίων των  οχυρωματικών τειχών της και αρκετά από αυτά έχουν συμπεριληφθεί στον  κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Μόλις πέντε λεπτά από την ιστορική αυτή περιοχή, βρίσκεται η πλατεία  Αριστοτέλους. Χτισμένη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά με σχέδια του Ερνέστ  Εμπράρ. Η χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική και τα καταστήματα που  φιλοξενούνται εκεί, αποτελούν το πιο κοσμοπολίτικο διάλειμμα από τις  βόλτες στα αξιοθέατα και τα εμπορικά της Θεσσαλονίκης.
Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι εμφανής σε κάθε γωνιά  της πόλης. Σημαντικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου, ναούς και  μοναστήρια συναντάμε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και στην  Άνω Πόλη.Ο Ναός του Άγιου Δημήτριου, η Αγία Σοφία, η μονή Βλατάδων, η  Παναγία Χαλκέων, είναι μόνο μερικά από τα θρησκευτικά μνημεία που  μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της Θεσσαλονίκης. Στην  ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης βρίσκεται το Ανακτορικό  συγκρότημα του Γαλέριου, μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής. Η Ροτόντα, η  Αψίδα του Γαλερίου – η γνωστή Καμάρα -, το Ανάκτορο και ο Ιππόδρομος  βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ναυαρίνου, επί της οδού  Δημητρίου Γούναρη.
Συνοδοί καθηγητές (Αμαλία Ηλιάδη, Φιλόλογος, Κατσίκας Αχιλλέας,  Φυσικής , Μπουσταντζή Μελίνα, Γερμανικής) και μαθητές και μαθήτριες  της Γ’ Λυκείου του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων μαγευτήκαμε από μια  ηλιόλουστη, χριστουγεννιάτικα στολισμένη και ζωντανή Θεσσαλονίκη:  πραγματικά, ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας. Η αναχώρησή μας έγινε από  την πόλη μας, τα Τρίκαλα και το χώρο του σχολείου. Η άφιξή μας στη  Θεσσαλονίκη σήμανε και το ξεκίνημα της περιήγησή μας στην όμορφη πόλη.  Στην αρχή μεταβήκαμε στο Γενί Τζαμί, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο,  όπου είχαμε επίσκεψη και ξενάγηση σε έκθεση εικαστικών-εγκατάσταση στο  Μουσείο του και τις Εκθέσεις Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης με θέμα τη  Δημοκρατία, τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες του εικαστικού Γιώργου  Ξένου.
Συνεχίσαμε το πρόγραμμά μας με περιήγηση-γνωριμία με το Πανεπιστήμιο  του Α.Π.Θ. και προσέγγιση των «ανοιχτών μνημείων» και των  αρχαιολογικών χώρων της πόλης: του ρωμαϊκού και βυζαντινού πολιτισμού  της πάλαι ποτέ συμβασιλεύουσας πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με  στάσεις στα κυριότερα ιστορικά μνημεία της Νύφης του Θερμαϊκού όπως ο  Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Καμάρα ( Αψίδα του Γαλερίου ) ,το  Ιπποδρόμιο, η Παναγία η Δεξιά, η πλατεία Αριστοτέλους με το άγαλμα του  Ελευθερίου Βενιζέλου, η Παναγία Χαλκέων…
Το μεσημεριανό μας γεύμα και ο ελεύθερος χρόνος στο ιστορικό κέντρο  της πόλης και την πανέμορφα, χριστουγεννιάτικα στολισμένη αγορά του  ολοκλήρωσαν την ημερήσια παραμονή μας σε αυτή την πόλη-ποίημα, την  πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βορρά που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε από  πολλούς ποιητές και στιχουργούς με ανεπανάληπτο τρόπο!
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων