- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διοργάνωσε εκδήλωση – ημερίδα με τίτλο «ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΙ; Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας», την Τρίτη  24 Απριλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Στην ημερίδα, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό  ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, προβολή και υποστήριξη του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ και γενικότερα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,  ο Απόστολος Μπέμπης, Αντ/ρχης, ο Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Δημόκριτος  Ζερβάκης, Αντιστράτηγος, Διοικητής 1ης Στρατιάς, ο Νέστωρας Αντωνίου, Διοικητής 5ης ΥΠΕ και η Όλγα Τσούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας.

Ο Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού, Θέμης Κοτσιφάκης παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στα ΕΠΑΛ, η Όλγα Καφετζοπούλου Προϊσταμένη του Τμήματος Μαθητείας ΕΠΑΛ και Μάθησης στο Χώρο Εργασίας της Δ/νσης Επ/κής Εκπ/σης του ΥΠΠΕΘ παρουσίασε το θεσμό της  μαθητείας. Η Άννα Κοκκάρα, Εκπ/κός Δ/θμιας Επ/κής Εκπ/σης από την ΠΔΕ Θεσσαλίας, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτος – Τάξη Μαθητείας, στη Θεσσαλία.

Σε οργανωμένες συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, συμμετείχαν μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού έτους, εργοδότες, Δ/ντές και εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ που δίδαξαν σε τμήματα μαθητείας μεταφέροντας την εμπειρία τους. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωσή και εκφράστηκε η  αισιοδοξία τους για την προοπτική του θεσμού.

Στην εκδήλωση, η οποία  κατά γενική ομολογία, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοσίων Φορέων, Διευθυντές Εκπ/σης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολικών μονάδων, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές και γονείς. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κος Τράντας Γεώργιος Διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας.

Στο πλαίσιο  της ημερίδας, την επόμενη ημέρα 25/4, ο Υφυπουργός του ΥΠΠΕΘ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Θέμη Κοτσιφάκη και την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, και συνεχίζοντας τις δια ζώσης συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες, επισκέφθηκε το 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ελασσόνας καθώς, το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ελασσόνας και το 1ο  ΕΠΑΛ Τυρνάβου. Παράλληλα είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους Δημάρχους, Παναγιώτη Σαρχώση, Τυρνάβου και Νίκο Ευαγγέλου , Ελασσόνας, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης.

Ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης, στις, εκτεταμένες και σε πολύ θετικό κλίμα, συνομιλίες του  με Διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες τόνισε τη συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης , που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας. Εξέθεσε το σύνολο των θεσμικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και όσων είναι σε εξέλιξη για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., τη διεύρυνση της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%) και τη συμμετοχή των αποφοίτων στο «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας», το οποίο συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Αναφορά έγινε και  στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια, την πρόσληψη ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ.

Ο Υπουργός  επίσης αναφέρθηκε στον επικείμενο εξοπλισμός ΤΠΕ στην εκπαίδευση, έργο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται  για προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΠΑΛ-ΕΚ.

Οι Διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Δ/νσης τα γραφεία της οποίας επίσης επισκέφθηκε  ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν αλλά και να ευχαριστήσουν τον υπουργό για τον ειλικρινή διάλογο και να τονίσουν το μη σύνηθες και τιμητικό γι΄ αυτούς  γεγονός της επίσκεψης του Υπουργού του ΥΠΠΕΘ, στον χώρο της εργασίας τους.