- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Δ. Τρικκαίων: Τρεις άξονες ψηφιακών έργων από νέα χρηματοδότηση για Smart Cities

Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθούν τα ψηφιακά έργα του Δήμου Τρικκαίων, που θα χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα για την ψηφιακή μετάβαση των Δήμων. Οι άξονες, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αφορούν στον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βελτίωση διαδικασιών.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα συνολικού ύψους 320 εκ. ευρώ για τις «Εξυπνες Πόλεις» που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND 4.0.
Παρόντος του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου (η έκθεση πραγματοποιείται παράλληλα με το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη), ο Υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των Δήμωναπό:
Α.το Ταμείο Ανάκαμψης, με 90 εκ. ευρώ για τους 16 Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, συν τον Δήμο Τρικκαίων.

Ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι εντάσσεται το εν λόγω πρόγραμμα, επειδή έχει «αποκτήσει μία εμβέλεια, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλό παράδειγμα».

Β. το νέο ΕΣΠΑ για όλους τους υπόλοιπους Δήμους, με 230 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προβεί στη σχετική προεργασία, για να ολοκληρώσει την ψηφιακή του στρατηγική. Με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και προτάσεις για τη νέα αυτή στρατηγική. Σε πρόσφατη – τον περασμένο Σεπτέμβριο – σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, κωδικοποιήθηκαν οι άξονες παρέμβασης, επελέγησαν τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν και να ενισχύσουν την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, «η ολοκλήρωση της ψηφιακής μας στρατηγικής, οδηγεί σε ετοιμότητα για τις νέες προσκλήσεις. Προτάσσουμε έργα για τον  άνθρωπο, το περιβάλλον αλλά και τις βελτίωση των διαδικασιών εντός του Δήμου».

Τα δύο προγράμματα

Η χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί στους Δήμους έχει ως στόχο την ψηφιακή του μετάβαση και, σύμφωνα με τον Υπουργό, σχηματοποιήθηκε με τη συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη
– οι προσκλήσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022
– θα αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων
– τα projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε  έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, κ.λπ.
– το ελάχιστο ποσό σε Δήμο θα είναι τα 100.000€
– κάθε Δήμος θα επιλέγει δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων