- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Δημήτρης Σιούφας : Η Ελλάδα δικαιούται και απαιτεί το σεβασμό

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στις 19 Απριλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θυμόμαστε και τιμούμε τους Φιλέλληνες και γιορτάζουμε τη Διεθνή Αλληλεγγύη τους.

Το κορυφαίο παράδειγμα είναι η εμβληματική μορφή των αγωνιζομένων Φιλελλήνων ο λόρδος Βύρων.

Θα επαναλάβω και εδώ αυτά που τονίζω σταθερά τα τελευταία χρόνια :

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες χάνουμε την περηφάνια για τη γενιά μας. Γιατί με πράξεις και παραλείψεις, συλλογικές επί το πλείστον, βρισκόμαστε σε κατάσταση να ζητήσουμε στήριξη και βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή για ένα περήφανο λαό, όπως ο δικός μας. Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα που εναλλάσσονται οι προθέσεις βοήθειας, με τις σκέψεις επιφύλαξης και τα λόγια περιφρόνησης. Η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς για λάθος λόγους. Ο μόνος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε σ’ αυτή τη συγκυρία είναι εκείνος της εθνικής ανάτασης και της εθνικής συνεννόησης. Να κοιτάζουμε μπροστά, να ενεργούμε για το μέλλον και να μην κοιτάμε πίσω. Αυτή είναι η μόνη δυνατή πορεία λύτρωσης.

Αντιλαμβανόμενοι τα λάθη μας να αφυπνίσουμε τις αρετές μας. Να αναδείξουμε την αξιοσύνη μας. Να αποδείξουμε σε φίλους και επιφυλακτικούς ότι είμαστε άξιοι και της ιστορίας μας και του μέλλοντος μας.

Και να οδηγήσουμε στη γέννηση ενός νέου κύματος, μιας νέας εποχής φιλελληνισμού που θα κάνει περήφανους όχι μόνο εμάς αλλά κυρίως τους νέους φιλέλληνες.

Τα όποια οικονομικά προβλήματα αυτής της περιόδου, όσο μεγάλα και αν είναι στην Ελλάδα, δεν μπορούν να μειώσουν, να ακυρώσουν ή να εξαφανίσουν τη συμβολή του Ελληνικού Έθνους στο σημερινό παγκόσμιο πολιτισμό.

Οι Έλληνες δεν δικαιούμεθα να έχουμε τόσους εχθρούς ιδιαίτερα σε τόπους που δεν βλάψαμε. Ούτε σε τόπους που θεμελίωσαν τη σημερινή τους δύναμη και επιρροή στις ιδέες που γεννήθηκαν στο δικό μας τόπο.

Ακόμα κι αν όλα μας τα αρνηθούν, η Ελλάδα δικαιούται και απαιτεί τουλάχιστον το σεβασμό τους.

Και ζητώ και πάλι από το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει τον εορτασμό στις 19 Απριλίου κάθε χρόνου, σε όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, για να αναδεικνύει συνεχώς την προσφορά της χώρας στον κόσμο, αλλά και τις ιδέες του φιλελληνισμού και της Διεθνής Αλληλεγγύης για να γίνεται κτήμα των νέων γενεών.

Ελπίζω αυτή τη φορά να βρει ανταπόκριση.»

 

Του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων