- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Γλ. Παπαγιαννοπούλου: Διαβήτης. Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

 Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη: ο τύπος 1 διαβήτη, ο οποίος χρειάζεται ινσουλίνη για την επιβίωση, και ο τύπος 2 διαβήτη, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί ινσουλίνη για μεταβολικό έλεγχο. Ο τύπος 1 εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους και αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Ο τύπος 2 εμφανίζεται, κυρίως, στους ενηλίκους και είναι η πιο συχνή μορφή, αποτελώντας το 90% των περιπτώσεων.

Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση των τιμών του σακχάρου, είτε διότι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη (τύπου 1), είτε διότι η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική (τύπου 2) .

Η ινσουλίνη  είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας και βοηθά τα διάφορα κύτταρα του οργανισμού αρχικά, να προσλάβουν την γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στη συνέχεια, να τη χρησιμοποιήσουν για να παραχθεί ενέργεια. Όταν η λειτουργία αυτή γίνεται φυσιολογικά αφενός το σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, μειώνεται παραμένοντας σε φυσιολογικά επίπεδα και αφετέρου ο οργανισμός εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές μας ανάγκες.

Στα άτομα με διαβήτη, όμως, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά. Αν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει η τροφή και συνεπώς δεν μπορεί να παράγει απ’ αυτές ενέργεια. Η γλυκόζη παραμένει αχρησιμοποίητη στην κυκλοφορία αντί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και συνεπώς αναβαίνει το σάκχαρο του αίματος.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον αρρύθμιστο διαβήτη και πρέπει να μας κινητοποιήσουν, ώστε να προβούμε σε περαιτέρω εξετάσεις είναι τα παρακάτω:

Τα παραπάνω συμπτώματα όμως, μπορεί να λείπουν και τελείως (κυρίως στον τύπο 2). Οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο η πρώτη εμφάνιση του διαβήτη (ο οποίος μπορεί να «δουλεύει» αδιάγνωστος για 5 ή και περισσότερα χρόνια) να γίνει με τα συμπτώματα κάποιας από τις επιπλοκές του, όπως είναι οι αγγειοπάθειες σε μικρά ή μεγάλα αγγεία.

 Γι αυτό καλό είναι να ελέγχουμε, τουλάχιστον, 1 φορά το χρόνο τις τιμές γλυκόζης μας, ενώ αν έχουμε ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, επιβάλλεται οι εξετάσεις για ανίχνευση σακχαρώδους διαβήτη να είναι πιο συχνές και να συνοδεύονται και από μια καμπύλη σακχάρου, εφόσον ο υπεύθυνος ιατρός το θεωρήσει απαραίτητο.

Γράφει η: Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής