- 3KALANEWS - https://www.3kalanews.gr -

Γλ. Παπαγιαννοπούλου: Αρτηριακή πίεση – συμβουλές για τη ρύθμιση της με τη βοήθεια της διατροφής

 Αρτηριακή πίεση:

Είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες κατά την εξώθηση του αίματος από την καρδιά και την κυκλοφορία του στα αγγεία του σώματος.

Το ιδανικό επίπεδο Α.Π. είναι 120/80mmHg.

Η καρδιά μας είναι μια αντλία που εργάζεται διαρκώς η οποία στέλνει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος (μεγάλη κυκλοφορία) και στους πνεύμονες για οξυγόνωση (μικρή κυκλοφορία) και στη συνέχεια το δέχεται πίσω για να το ξαναστείλει κοκ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφέρεται στη συστολική πίεση (ΣΠ) που αναπτύσσεται κατά την εξώθηση του αίματος σε κάθε χτύπο της καρδιάς. Ο μικρότερος αριθμός αναφέρεται στη διαστολική πίεση (ΔΠ) που αναπτύσσεται κατά την επαναπλήρωση της καρδιάς με αίμα (διαστολή) ανάμεσα σε 2 παλμούς..

Η Α.Π. είναι μεταβλητή και αλλάζει  διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σωματική δραστηριότητα, η συγκίνηση ή το άγχος, μπορούν επίσης να αυξήσουν προσωρινά την πίεση. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και κυμαίνεται συνήθως σε συγκεκριμένα όρια εφόσον το άτομο δεν πάσχει από υπέρταση.

Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται μετά από επανειλημμένες μετρήσεις όταν το άτομο είναι σε ηρεμία, στις οποίες ανευρίσκονται συνεχώς αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι η υπέρταση:

Είναι η υψηλή Α.Π. που που παραμένει υψηλή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν το άτομο παραμένει  ήρεμο.

Παρουσιάζεται συνήθως, όταν τα τοιχώματα των μεγαλύτερων αρτηριών χάσουν την ελαστικότητά τους και σκληρύνουν και οι μικρότερες αρτηρίες στενέψουν με την πρόοδο της ηλικίας.

Το κάπνισμα, τα υψηλά λιπίδια πλάσματος και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη σκληρότητας των αγγειών.

Δυστυχώς η υπέρταση είναι πολύ συνηθισμένη νόσος. Το 25% των ενηλίκων υποφέρει από υψηλή Α.Π και το 1/3 αυτών είναι αδιάγνωστοι!

Στις δυτικές κοινωνίες, η Α.Π. αυξάνεται με την ηλικία (> 50 ετών), στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω των διατροφικών συνηθειών, αυξημένου βάρους, αυξημένης κατανάλωσης αλατιού, αυξημένης κατανάλωσης αλκοολ, της καθιστικής ζωής και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Σε κάποιους ασθενείς αναπτύσσεται επίσης λόγω προβλήματος στην καρδιά (πχ νόσος των βαλβίδων) ή λόγω βλάβης στους νεφρούς (νεφραγγειακή υπέρταση). Μπορεί όμως να είναι κληρονομική και να μην ανιχνευθεί η αιτία οπότε και χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως χαρακτηρίζεται η ΑΠ ανάλογα με τα επίπεδα που φθάνει:

Συστολική (Μεγάλη)mmHg Διαστολική (Μικρή) mmHg
Βέλτιστη <120 <80
Φυσιολογική <130 <85
Φυσιολογική υψηλή 130-139 85-89
Ελαφρά υπέρταση 140-159 90-99
Μέτρια υπέρταση 160-179 100-109
Σοβαρή υπέρταση 180 ή  >180  110 ή  >110

Φαρμακευτική αγωγή χορηγείται συνήθως, όταν ΣΠ>140 mmHg και ΔΠ>90mmHg .

Γιατί πρέπει να παρακολουθώ την πίεση:

Αν υποφέρετε από υψηλή Α.Π. η οποία δεν έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή προβλημάτων στα νεφρά γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει προοδευτικά τα αγγεία τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά (τριχοειδή). Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της Α.Π., τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Το ευχάριστο είναι, ότι είναι εύκολο να διαγνωστεί μέσω τακτικών ιατρικών επισκέψεων και συνήθως εύκολο να αντιμετωπισθεί και να ρυθμιστεί. Αφού ρυθμιστεί στα επιθυμητά επίπεδα, οι κίνδυνοι εμφάνισης προβλημάτων υγείας αναφέρθηκαν πιο πάνω μειώνονται σημαντικά.

Συμβουλές για να ρυθμίσετε την πίεσή σας:

-Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (περίπου 5 μερίδες/μέρα). Είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της Α.Π.

-Τρώτε 1-2 φορές/ εβδομάδα όσπρια. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και διάφορων ιχνοστοιχείων

-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη λιπαρών τροφίμων:

      Να περιορίσετε ή να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Μπορείτε να τα καταναλώνετε μέχρι 2-3 φορές/μήνα.

      Προτιμήστε άπαχα κρέατα (γαλοπούλα, κοτόπουλο, κουνέλι)  τα οποία  μπορείτε να τα καταναλώνεται 1-2 φορές/εβδομάδα.

     Τρώτε 2-3 φορές/εβδομάδα ψάρια και προτιμήστε τα λιπαρά, όπως σαρδέλα, τσιπούρα και άλλα, τα οποία είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά

     Αποφύγετε τη χρήση βουτύρου. Αν πρέπει να καταναλώσετε βούτυρο, προτιμήστε τις φυτικές μαργαρίνες.

-Καταναλώνετε 2 μερίδες ημιάπαχων (1-2%) ή άπαχων (0%) γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι). Επίσης, προτιμήστε τυριά με μειωμένα λιπαρά. Αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου το συμβάλλει  στη ρύθμιση της Α.Π.

Αν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, προσπαθήστε να τις μειώσετε, διότι εχεί βρεθεί ότι μακροπρόθεσμα προκαλεί αύξηση της πίεσης

Συμβουλές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού:

Μικρές, κοινές απορίες…Άξιες προς απάντηση:

Μια κατάσταση έντονου άγχους ή στενοχώριας μπορει να προκαλέσουν παροδική αύξηση της πίεσης η οποία όμως επανέρχεται στα επιθυμητά επίπεδα όταν το άτομο ηρεμήσει. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους υπερτασικούς όμως σημασία έχει το ύψος της πίεσης σε συνθήκες ηρεμίας. Δηλαδή αθώα πίεση του τα΄υπου της <<νευροπίεσης>> δεν υπάρχει!!!

Αντιθέτως, τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως τα φρούτα και ιδιαίτερα τα πορτοκάλια και οι μπανάνες, προστατεύουν από την υπέρταση και μειώνουν των υψηλή Α.Π. Προσοχή! Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους νεφρούς (πχ νεφρική ανεπάρκεια) ή παίρνουν φάρμακα συγκεκριμένης κατηγορίας αντιϋπερτασικών (α-ΜΕΑ) πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε κάλιο

Προκαλεί μικρή μείωση της πίεσης, όταν χορηγείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες (15-20 σκελίδες την ημέρα). Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 σκελίδων, όπως συνηθίζουν σήμερα αρκετοί υπερτασικοί ασθενείς και ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, φαίνεται ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στα επίπεδα της Α.Π

Διάφορες τροφές έχουν κατονομαστεί ανα καιρούς ότι μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές με αντιοξειδωτικούς παράγοντες που βοηθούν τη λειτουργία του ενδοθηλίου (του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων) μπορεί να έχουν ευεργετική δράση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (πχ σησαμέλαιο).